Cro ponuda - Gospodarski portal

Stručni skup podopolagača i proizvođača parketa: Domaći hrastov parket najkvalitetniji!

Dalibor Vikić — 17.12.2010.

Stručni skup podopolagača i proizvođača parketa: Domaći hrastov parket najkvalitetniji!

Zaključci velikog stručnog skupa podopolagača i proizvođača parketa održanog jučer u jednoj od najvećih hrvatskih tvornica parketa "PARKETI POŽGAJ", koja po primjeni tehnologija spada među vodeće europske proizvođače masivnog i višeslojnog parketa, odnose se na slabo korištenje domaćih vrsta drva u izboru podnih obloga te na rastuće probleme s novim drvenim podovima u neprodanim stanovima na tržištu. 
Hrvatska spada u red najboljih svjetskih proizvođača parketa, sa međunarodnim brendom slavonskog hrasta, što su na skupu potvrdili svjetski stručnjaci i tehnolozi iz Švedske i Italije. Naš hrast i dalje predstavlja vrlo tražen proizvod na globalnom tržištu podova. Međutim, domaći parket je sve slabije pozicioniran na hrvatskom tržištu, budući da nerijetko hrvatski projektanti u najluksuznije domaće građevine ugrađuju uvozni, često egzotični i skupi parket, a hrvatski parket, proizveden po zadnjim svjetskim standardima ne uspijeva zadovoljiti te kriterije, pa nam se u sportske dvorane, dječje vrtiće i druge javne objekte ugrađuju parketi sumnjive kvalitete i porijekla. Poneki uvoznici često marketinškim trikovima glorificiraju karakteristike uvoznog parketa, primjerice bambusa, ne nudeći potrošačima kompletnu informaciju o karakteristikama proizvoda, uporabi opasnih formaldehidnih ljepila u postupku proizvodnje te o socio-ekonomskom okruženju u kojima se te proizvodnje odvijaju, često bazirajući se na radu djece i maloljetnika u vrlo lošim uvjetima. Većina domaćeg parketa posjeduje svjetske certifikate, poput FSC oznake kojom se potvrđuje odgovorno postupanje sa drvnom sirovinom, održivi način proizvodnje i briga prema okolišu. Te karakteristike su gotovo nepoznate domaćim kupcima, pa će ih kroz naredne marketinške kampanje, uduženje o tome dodatno educirati i informirati.
Više od stotinu sudionika skupa vodilo je vrlo žustru raspravu oko mnogih aktualnih tema, a upravo je  primjena europskih normi u graditeljstvu i potreba veće standardizacije podopolagačkih poslova označena kao glavni problem, često uzrok mnogih sporova između investitora i izvođača radova u kojima proizvođači parketa i podopolagači izvlače deblji kraj pa danas imaju nenaplaćeno preko 40% izvedenih radova. Podopolagači izdaju zakonsko dvogodišnje jamstvo na postavljeni parket, a kako se većina izgrađenih stanova ne koristi, niti u čekanju kupaca ne provjetrava, dolazi do pojave naknadnih i skrivenih grešaka. Kao veliki problem istaknuta je "brza gradnja" u kojoj nije moguće slijediti procedure i postupke sušenja podloga i zidova, kao niti aklimatizacije drvenih podova u novim prostorima. Na skupu su se prezentirala mnoga pomagala i sofisticirani materijali upravo za blokiranje i zadržavanje vlage u podlozi, iako podopolagači smatraju da svi u lancu, od proizvođača parketa do krajnjeg korisnika trebaju uvažavati predviđene procedure i slijediti dane upute. Nažalost, tijekom 2011. godine očekuje se daljnja eskalacija problema sa reklamiranjem drvenih podova u neprodanim stanovima. 
Udruga podopolagača i Drvni klaster iz Delnica, organizatori ovog stručnog skupa kojem su osim hrvatskih parketara-podoplagača sudjelovati i tvrtke iz Srbije i Slovenije predviđaju tijekom slijedeće godine održavanje šest sličnih evenata na kojima će se razmatrati tržišni noviteti, primjena novih tehnologija te potreba dodatne edukacije parketara.