Cro ponuda - Gospodarski portal

Međunarodna konferencija o obrtništvu u Europskoj uniji

Dalibor Vikić — 21.03.2011.

Međunarodna konferencija o obrtništvu u Europskoj uniji

Hrvatska bi trebala biti u mogućnosti nositi se s pritiscima konkurencije unutar Unije, pod uvjetom da provede temeljne strukturne reforme kao što je rezanje javne potrošnje, reforma radnog prava i poboljšanje poslovne klime, kazao je veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj na današnjoj međunarodnoj konferenciji „Obrtništvo u Europskoj uniji“, održanoj u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Vandoren je kazao kako država mora otvoriti prostor za izravna strana ulaganja te poboljšati ukupnu investicijsku klimu u zemlji.

Govoreći o procesu integracije Hrvatske na jedinstveno tržište EU, obrtnicima i poduzetnicima je poručio da ulože više napora u istraživanje svojih mogućnosti i analizu tržišta EU, kako bi definirali specijalizirane segmente tržišta u kojima imaju komparativne prednosti.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je istaknuo kako je u ovom trenutku hrvatsko obrtništvo na pola puta, kada je riječ o spremnosti za ulazak u EU. Najavio je i novi projekt odobren Hrvatskoj obrtničkoj komori, vrijedan 4 milijuna kuna u okviru programa IPA. Riječ je o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije u kojem će hrvatski i slovenski obrtnici razmjenjivati poslovna iskustva i tehnologiju u području obnovljivih izvora energije O iskustvima slovenskih obrtnika na konferenciji je govorio Štefan Pavlinjek, predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Kao neke od prednosti članstva u EU izdvojio je mogućnost korištenja strukturnih fondova, jeftiniji i brži pristup novim tehnologijama i znanjima, ukidanje carinskih i ostalih troškova na granicama, lakšu trgovinu i promet, više platne discipline i poslovne etike. O poduzetim mjerama Slovenije za pripremu malog gospodarstva za uvjete u EU i korištenje sredstava EU fondova izlaganje je održala mag. Edita Granatir Lapuh, direktorica Uprave za poduzetništvo i konkurentnost u Ministarstvu za gospodarstvo Republike Slovenije. Mag. Vinka Soljačić iz Uprave za unutrašnje tržište Slovenije govorila je o harmonizaciji tehničkog zakonodavstva, s posebnim naglaskom na slobodan protok roba. Tihana Kraljić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH govorila je o mjerama Vlade RH za prilagodbu gospodarstva poslovanju u EU i korištenju raspoloživih fondova.