Cro ponuda - Gospodarski portal

Na Zagrebačkom velesajmu otvorena četiri specijalizirana sajma

Dalibor Vikić — 09.04.2011.

Na Zagrebačkom velesajmu otvorena četiri specijalizirana sajma

Na Zagrebačkom velesajmu jučer su otvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma - gospodarskih vozila, prometa, logistike i prateće industrije Zagreb transport show, graditeljstva i opremanja Graditeljstvo, obrtništva te grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda Interklima.

Sajmovi traju do 9. travnja, a na njima se predstavlja 451 izlagač iz 23 zemlje.
U pomalo sumornoj atmosferi pred malim brojem kako izlagača, tako i posjetitelja i stručnih lica, sajmove je otvorio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta koji je realno istaknuo da su sajmovi pokazatelj u kakvom se stanju nalazi gospodarstvo.
Mileta je izrazio nadu da će u budućnosti biti više izlagača te sudionicima sajmova poželio uspostavu novih kontakata i sklapanje novih poslova.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je kako je obrtnički sajam posebno važan za hrvatsko obrtništvo, jer je to prilika da se na obrtničkom forumu iznesu aktualni problemi koji muče obrtnike. Ostalo je još mnogo neriješenih problema koji muče obrtnike, a najvažniji su nelikvidnost i financijska nedisciplina, rekao je Ranogajec.
Također je istaknuo da obrtnici moraju biti informirani i educirani kako bi što spremnije dočekali ulazak u EU.

Sajmove prati bogat stručno-popratni program, pa je tako već prvi dan održan tradicionalni Obrtnički forum na temu "Suzbijanje neregistriranih djelatnosti".
U dosta burnoj atmosferi rspravljalo se o stvaranju poticajnog okruženja za obrtništvo i povećanju konkurentnosti, poticajnim mjerama za obrtnike te suzbijanju neregistrirane djelatnosti, odnosno sive ekonomije. Pedstavljen je prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojeg je Vlada uputila u saborsku proceduru.
U petak, 8. travnja, bit će dodijeljena priznanja najboljim izlagačima, kao i tradicionalne nagrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Vrijedne ruke", najboljem poduzetniku izlagaču, najboljem izvoznom proizvodu, najboljem tradicionalnom proizvodu i najboljem proizvodu ženskog poduzetništva.