Cro ponuda - Gospodarski portal

Noć pod zvijezdama na ''Ruđeru''

Dalibor Vikić — 09.05.2011.

Noć pod zvijezdama na ''Ruđeru''

Institut Ruđer Bošković poziva vas na Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“ koja će se održati u ponedjeljak, 9. svibnja 2011. godine s početkom u 17 sati na IRB-u, Bijenička cesta 54, Zagreb. Od 17 sati bit će moguće gledanje Sunca teleskopom s H-filterom. U 18 sati započinje predavanje ravnatelja Zvjezdarnice Zagreb dr. sc. Dragana Rose pod naslovom Opasno lice Sunca. Na predavanju će biti riječi o drugom, "opasnom" licu Sunca koje karakteriziraju burni energetski procesi čije se posljedice odražavaju na Zemlji i njenoj okolini. Razumijevanje tih procesa i njihovih učinaka osobito je važno danas, kada raspolažemo brojim tehničkim sustavima u svemiru i kada su letovi u svemir s ljudskom posadom postali uobičajeni. Pouzdanost tehničkih sustava i sigurnost astronauta u velikoj mjeri ovise o stanju Sunčeve aktivnosti. Što danas znamo o Sunčevoj aktivnosti? Kako je pratimo? Na koje načine ona utječe na naš planet i našu svemirsku okolinu? Neka su to od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovore. U 19 sati počinje prikazivanje znanstveno-popularnog filma SCI CSI, svojevrsne parodije na TV seriju CSI, u kojem znanstvenici IRB-a pomažu policijskom inspektoru u rješavanju zagonetnog ubojstva, a za 20 sati planirano je gledanje noćnog neba teleskopima. Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“ IRB organizira u suradnji s Hrvatskim astronomskim društvom, Zvjezdarnicom Zagreb, Astronomsko-astronautičkim društvom Zagreb, Remetinečkim astronomskim društvom i Astronomskim društvom Beskraj.

Da li je napokon došlo vrijeme za ulazak Hrvatske u CERN? Da li je napokon došlo vrijeme da Hrvatska pristupi u članstvo CERN-a i ostvari želju dugu skoro tri desetljeća, znat će se možda već ovaj tjedan. Naime, u dvodnevnoj posjeti Zagrebu boravi prof. dr. sc. Felicitas Pauss, direktorica međunarodnih odnosa CERN-a koja će tijekom posjete održati niz radnih sastanaka s čelnim ljudima za međunarodnu suradnju iz Ureda predsjednika RH, zatim s potpredsjednikom Vlade za investicije g. Domagojem Ivanom Miloševićem, ministrom znanosti obrazovanja i športa RH, dr. sc. Radovanom Fuchsom i direktorom Uprave za znanost dr. sc. Hrvojem Meštrićem. Tijekom posjete po prvi put važnost i nužnost ulaska Hrvatske u CERN bit će predstavljena članovima saborskog Odbora za znanost i visoko obrazovanje u okviru izvanredne sjednice na ovu temu.

Na sastancima će uz prof. Pauss prisustvovati i članovi inicijative za učlanjenje Hrvatske u CERN među kojima su prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Amir Hamzić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković i mnogi drugi. U okviru posjete održat će se radni sastanak u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i na Sveučilištu u Zagrebu. Učlanjenjem u CERN značajno bi se podigla kvaliteta obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a hrvatske tvrtke bi prvi put dobile mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u razvoju visokih tehnologija i u natječajima za dobivanje poslova u CERN-u.

Predstavnici Hrvatskih znanstvenih institucija su već u nekoliko navrata pokušavali uvjeriti čelnike RH u sve prednosti ulaska Hrvatske u članstvo CERN-a. Ako se prisjetimo na IRB-u je još u studenom 2009. godine na inicijativu dr. Ramljak, održan strateški sastanak između čelnika CERN-a, visokih predstavnika Hrvatske Vlade i mjerodavnih ministarstava te nadležnih državnih institucija, kako bi potaknuli raspravu o mogućnostima koje bi se članstvom u CERN-u otvorile za hrvatsku znanost, obrazovanje i gospodarstvo. Početkom travnja ove godine Hrvatska delegacija u sastavu rektora zagrebačkog i splitskog Sveučilišta, dekana PMF-a u Zagrebu i ravnateljice IRB-a održala je niz radnih sastanaka s čelnicima CERN-a i direktorom prof. dr. sc. Rolfom Heuerom, koji je izrazio jasnu spremnost i želju za proširenjem suradnje s hrvatskim institucijama iz područja znanosti, tehnologije i obrazovanja. Taj je posjet delegacija zaključila s vrlo jasnom vizijom po kojoj bi Hrvatska uskoro trebala započeti proces primanja u punopravno članstvo u CERN-u. Da li je taj trenutak došao saznat ćemo, vjerujemo, već ovaj tjedan.