Cro ponuda - Gospodarski portal

Svečano obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

— 30.06.2011.

Svečano obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je istaknuo važnost partnerstva HOK-a i Vlade, važnost strukovnog obrazovanja, a naglasio je i kako obrtnike treba potaknuti, educirati te pripremati za poslovanje na tržištu EU.
“Od Vlade očekujemo pravog partnera s kojim ćemo osigurati opstanak na tržištu, poručio je. Iznio je podatke kako je u zadnjih nekoliko godina "izgubljeno" 15 tisuća obrtnika i još toliko zaposlenih radnika.
Istaknuo je da je pad broja obrta zadnjih nekoliko mjeseci zaustavljen, a istovremeno je došlo do povećanja broja zaposlenih za više od devet tisuća” istaknuo je Ranogajec.
Na Akademiji je najzaslužnijim obrtnicima dodijeljeno najviše priznanje HOK-a «Zlatne ruke», za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva.
Također, promovirani su novi majstori obrtnici, njih 914, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana, te dodijeljene nagrade Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva «Šegrt Hlapić», vezane za razvoj i unapređenje strukovnog obrazovanja.

Nagradu MGRP-a 'Šegrt Hlapić' dodjeljena je najboljoj strukovnoj školi, odnosno Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, najboljem majstoru-stručnom učitelju Veljku Bošnjaku, vlasniku restorana Park iz Valpova, te najboljem naučniku Vaentinu Slivaru.

Plaketu Zlatne ruke s pisanim priznanjem Zlatne ruke dobili su: Ante Perić, vlasnik soboslikarsko-ličilačkog obrta SLA Ante Perić iz Đakova, Josip Ričković, vlasnik Krovopokrivačkog i limarskog obrta Kvil iz Zagreba, te Mirko Cvitković, vlasnik Kamenoklesarskog obrta Cvitković iz Kaštel Novog.

Statuu Zlatne ruke s priznanjem Zlatne ruke dobili su: Stanko Ivanek, vlasnik Krojačko-trgovačkog, mehaničarskog i ugostiteljskog obrta Triko iz Iloka, Loredana Krbavčić, vlasnica Trgovačko-cvjećarskog obrta iz Buzeta, Damir Horžić, vlasnik Vodoinstalaterskog obrta Limho iz Siska, Boris Kos, vlasnik Obrta za špediciju i prijevoz Kos Transporti iz Varaždina te Slavko Rich, vlasnik Obrta Autoprijevoz Rich iz Završja.

Statua Zlatne ruke s poveljom Zlatne ruke za dugogodišnji uspješan rad u obrtu i iznimni doprinos u razvitku obrtništva pripala je: Davoru Hofmanu, vlasniku Urarsko-trgovačkog obrta Hofman iz Zadra, Josip Renić, vlasnik Obrta za obradu obojenih metala Renić iz Bjelovara te Stipe Bučar, vlasnik Obrta Elektroinstalater Stipe Bučar iz Novaka Petrovinskih.
A posebno svečano trebalo bi biti na slijedećoj proslavi Dana Komore, jer će se slijedeće godine obilježavati 160 godina od osnutka Hrvatske obrtničke komore.