Cro ponuda - Gospodarski portal

Najavljen 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika

DV — 15.11.2012.


Najavljen 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika

Glavne teme koje će biti raspravljene na 25. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika, kao i popratni program skupa na današnjoj konferenciji za medije predstavili su predsjednik Organizacijskog odbora, potpredsjednik HOK-a Stjepan Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić te u ime domaćina, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško.

 Potpredsjednik HOK-a Stjepan Knežević istaknuo je kako će ovaj jubilarni 25. kongres proteći u ozračju rješavanja aktualnih pitanja hrvatskog ugostiteljstva kao važnog dijela turističke ponude i turizma u cjelini, te predlaganja poticajnih mjera za razvoj ovog sektora, ali i obrtništva u cjelini.
Drago nam je, rekao je Knežević, da su se pozivu na Kongres odazvali i predsjednik Saborskog Odbora za turizam, resorni ministri poduzetništva i obrta, turizma i rada i mirovinskog sustava, Državni inspektorat i druge institucije.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Ante Mihić kazao je da su neki od zaključaka s prošlogodišnjeg kongresa u međuvremenu realizirani, kao što je smanjenja stopa PDV-a na ugostiteljske usluge, a odnosi se na prehranu, piće i napitke. Prema zadnjim izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, minimalno tehnički uvjeti vežu se uz ugostiteljski objekt, a ne uz osobu, vlasnika ili korisnika. Dodao je kako će na ovogodišnjem Kongresu članove upoznati s novinama u zakonodavstvu, posebice sa Zakonom o fiskalizaciji koji je Vlada uputila u Sabor, a koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2013. godine.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško kazao je kako će se tijekom Kongresa, u organizaciji njihove komore, održati izložba tradicijskih i umjetničkih obrta, na kojoj će sudjelovati 15 obrta s područja ove županije te drugog dana Kongresa, 20. studenoga u 14.00 sati Gastro izložba s izložbom vinara. Na Gastro izložbi, naveo je, sudjelovat će 22 ugostitelja i proizvođača hrane te sedam vinara. Ovo je dobra prilika, zaključio je, da kao domaćini pokažemo da turizam nije samo u sezoni na Jadranu te da i kontinent ima što ponuditi, posebice naše Zagorje.
Na Kongresu će se prezentirati rad Ceha u prošlom razdoblju, kao i aktualnosti i problemi u poslovanju ugostitelja, istaknut će se mogućnosti za poboljšanje poslovanja hrvatskih obrtnika – ugostitelja, te ponuditi rješenja kako bi podigli razinu usluge i ponude, a samim time i hrvatskog turizma. Očekuje se da će na Kongresu sudjelovati nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske.
Jedna od glavnih tema Kongresa bit će primjena snižene stope PDV-a od 10% na ugostiteljske usluge, zatim Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom te mogućnosti korištenja EU fondova. Ujedno, razmotrit će se i rezultati ovogodišnje turističke sezone, strategija razvoja hrvatskog turizma, kao i prijedlozi za sljedeću godinu.
Kroz tematska predavanja aktualizirat će se i problematika vezana uz zapošljavanje u ugostiteljstvu i turizmu.
Na Kongresu će biti govora i o nelojalnoj konkurenciji u vidu obavljanja ugostiteljskih djelatnosti od strane udruga; inicijativi za uvođenjem konsenzusa za otvaranje ugostiteljskih radnji prema broju stanovnika; neravnopravnom položaju ugostitelja u odnosu na ostale branše u RH prigodom konkuriranja i dodjele bespovratnih sredstava iz poticajnih programa potpora na državnoj i lokalnoj razini te o problemima buke i higijenskog minimuma.

U radu Kongresa, kako je najavljeno, aktivno će sudjelovati predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh, ministar Ministarstva turizma Veljko Ostojić, ministar Ministarstva poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, prof. dr.sc. Mirando Mrsić, glavna inspektorica Državnog inspektorata Božena Vrbanić, predstavnici ministarstava i nadležnih institucija, gradskih i županijskih vlasti te komorskog sustava.

Zaključci Kongresa bit će objavljeni na konferenciji za medije u utorak, 20. studenoga u 11.30 sati.