Cro ponuda - Gospodarski portal

Svečano dodijeljene Zlatne dionice i Zlatni udjel 2009. godine

Dalibor Vikić — 17.12.2010.

Svečano dodijeljene Zlatne dionice i Zlatni udjel 2009. godine
Ministar Đuro Popijač uručio nagradu Zlatna dionica Emilu Tedeschiju- Atlantic grupa

 

Svečana 13. dodjela Zlatne dionice i Zlatnog udjela za 2009. godinu održana je 17. prosinca u Vijećnici HGK u organizaciji poslovnog tjednika Lider, tvrtke Kapital klub, Zagrebačke burze, Poslovnog kluba HRT-a, Hrvatske gospodarske komore te u suorganizaciji Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK.

Ove je godine bilo nominirano 46 dionica. Otvarajući svečanost glavni urednik tjednika Lider Miodrag Šajatović naglasio je kako su cijele godine očekivali oživljavanje burzovnih kretanja, što se i dogodilo krajem godine s dionicama Ine. Burza je slika onoga što se događa u realnom gospodarstvu, a pokretanjem proizvodnje promet na burzi, te investicijski fondovi pokazivat će  bolje rezultate, rekao je Šajatović. 
Čestitavši nagrađenima predsjednik HGK Nadan Vidošević, zaželio je uspješniju 2011. godinu, te naglasio kako je dobro to što je Vlada RH stabilizirala proračun. No, bez novih investicija neće biti zaokreta te je potrebno otvoriti prostor te animirati privatni i javni kapital iz svijeta za  hrvatske projekte pa će dogodine i burzovni indeks Crobex rasti, rekao je Vidošević te dodao kako je potrebna i odgovornija monetarna politika, a također i rješavanje pitanja efikasnijeg djelovanja administracije.        
Zlatnu dionicu godine dobila je Atlantic grupa d.d. čijem je predsjedniku Uprave Emilu Tedeschiju nagradu uručio Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva. Atlantic grupa d.d. nagrađena je također i Zlatnom industrijskom dionicom u segmentu sektora hrane i pića. 
Tedeschi je naglasio kako je Hrvatska u teškoj situaciji, a kriza upravljanja je na svim razinama i to je potrebno promijeniti. U vezi najveće akvizicije (Droga Kolinska) ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, koju je Atlantic grupa realizirala na vrhunski način te ju je prihvatilo i tržište kapitala, niti jedna institucija nije pokazala interes za iskustva na toj transakciji, rekao je Tedeschi. Borba protiv korupcije mora se nastaviti, potrebno je učiti jedan od drugoga te više međusobne sinergije. Hrvatska treba postati punopravnim članom EU, iskoristiti zaleđene potencijale koje ima te napredovati na ljestvici konkurentnosti, kazao je Tedeschi. 
Čestitavši nagrađenima na prestižnim nagradama, ministar Popijač je naglasio kako uspjesi Atlantic grupe potvrđuju da Hrvatska ima potencijala i sposobnosti, a uloga je države u tome da ih podrži kako bi izvrsnost pretvorili u konkretan poslovni događaj. Kako je rekao, najteže će pitanje biti završetak pregovora s EU u području  brodogradnje. Uz dobre signale koji dolaze iz EU očekujemo da će se poglavlje osam uspješno zatvoriti, a brodogradnja restrukturirati. Mora se nastaviti i borba protiv korupcije, rekao je Popijač te naglasio kako Hrvatska ima potencijala i šanse te će postati zanimljiva i za investicije.      Zlatna turistička dionica pripala je tvrtki Maistra d.d., dok je   Zlatna financijska dionica dodijeljena Zagrebačkoj banci d.d. Zlatna industrijska dionica u segmentu sektora prometa, telekomunikacije i graditeljstva dodijeljena je Hrvatskom telekomu d.d., a  Zlatna industrijska dionica u segmentu ostalo pripala je Končar elektroindustriji d.d. 
U kategoriji posebne nagrade za najveći porast cijene  nagrađen je Jadranski naftovod (Janaf), a za najlikvidniju dionicu Institut IGH d.d.
U kategoriji nagrada za investicijske fondove - Zlatni udjel, koja se temelji na kriterijima koje je donijelo Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK, dodijeljena je nagrada najboljem društvu za upravljanje fondovima ZB Investu, a najbolji novčani fond je RBA Cash. Zlatnim udjelom za najbolji uravnoteženi fond nagrađen je HI balanced, a najbolji obveznički fond je ZB bond. Zlatnim udjelom za najbolji dionički fond nagrađen je PBZ I stock fond. 
Dalibor Vikić