Cro ponuda - Gospodarski portal

Modularna kaciga tvrtke Šestan-Busch osvojila nagradu Arca 2013.

— 07.10.2013.


Modularna kaciga tvrtke Šestan-Busch osvojila nagradu Arca 2013.

6. listopada 2013. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijeljene su nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima u sklopu Međunarodne izložbe inovacija Arca.2013.

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripala je modularnoj hrvatskoj kacigi tvrtke Šestan - Busch.

 

Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovoj zagrebačkoj izložbi, a njezini proizvođači tvrde kako na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod, no kako za njime već postoji potražnja.

Modularna hrvatska kaciga sastoji se od 6 različitih integrirajućih dijelova, pruža kompletnu zaštitu glave do ramena, zamjenjuje sve dosadašnje kacige i zadovoljava potrebe svih rodova vojske, specijalnih snaga i policije. Unutar jedne minute vojnik ili policajac jednom rukom može sastaviti i rasklopiti kacigu i staviti je na glavu.

U 20 godina postojanja tvrtka Šestan - Busch razvila je više od 20 tipova kaciga za razne rodove vojske, specijalnih snaga i policije, prodala i izvezla u 50-ak zemalja svijeta više od 600.000,00 kaciga.

- Prije 20 godina postavili smo si cilj da budemo najbolji na globalnom tržištu, a ova je kaciga rezultat tog 20. godišnjeg rada i uspjeh svih naših zaposlenika, osobito inženjera koji konstantno prate nove tehnologije, primjenjuju nove materijale i u vezi su s najpoznatijim svjetskim institutima - kaže Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke koji najavljuje kako će tvrtka ovu inovaciju predstaviti uskoro i na najvećem svjetskom sajmu zaštite Milipol u Parizu u studenom ove godine, nakon čega kreće i s prodajom.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija Arca predstavljeno je više od 200 domaćih i inozemnih inovacija, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića.

Među ovogodišnjim nagrađenim inovacijama su:

  • Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus
  • Energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija
  • Bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix 
  • Crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za ovu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora

Zlatna medalja uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Bezeti iz Popovače.