Cro ponuda - Gospodarski portal

Po Končarov transformator dolazi najveći zrakolpov na svijetu

— 08.11.2013.


Po Končarov transformator dolazi najveći zrakolpov na svijetu

Danas oko 16h na zagrebački Pleso sletjet će najveći zrakoplov na svijetu.
Antonov 225, jedini primjerak, najveći je zrakoplov na svijetu, a nosi nadimak “Mrija”.

Samo jedan let zrakoplova Antonov 225 košta milijune, pa obično leti s jako dobrim razlogom, pa nije ni čudo da fanovi diljem svijeta putuju po Europi samo kako bi ga “ulovili” na nekom od aerodroma.

Razlog za posjet ovog letećeg diva je, Končarov transformator.
Na zagrebačkom Jankomiru, u pogonima Končar Energetski transformatori d.o.o. – proizveden je transformator koji je kupcu sa Filipina toliko bitno da će poslati najveći zrakoplov na svijetu te platiti preko 2 milijuna eura (što je veći iznos od cijene samog transformatora) samo kako bi transformator stigao najbržem roku.

Ovako teški tereti uglavnom se izvoze preko luka u Rijeci i Vukovaru.  Do same se luke voze se posebnim kamionskim kompozicijama i željeznicom. U Vukovarskoj se luci ovakav teret krca na teglenicu (baržu) i gura uz Dunav do Njemačke, pa zatim kanalima i sjevernim rijekama do neke od luka Zapadne Evrope (Hamburg ili Rotterdam). Veza preko Vukovara i Njemačke ili Nizozemske jeftinija je za transport do cijelog niza globalnih odredišta od veze preko Rijeke.
Za dolazak tereta morskim putem do Filipina potrebno je 40-ak dana.

Međutim u elektrani na filipinskom otoku Cebo trenutno imaju kvar sa jednim od dva transformatora, te je 50% smanjen kapacitet strujne mreže, pa svakodnevne bilježe ogromne gubitke, stoga su Filipinci spremni unajmiti Mriju da ga doveze zrakom. 


Končar je, inače, naručeni novi transformator završio u pet mjeseci, na što su izuzetno ponosni jer jeuobičajeni rok za ovakav transformator oko godine dana.


Filipinske elektrane i elektrodistribucija jedan su od Končarovih najvjernijih kupaca, zemlja u koju izvezu otprilike jedan transformator godišnje.  

Končar zapošljava 515 radnika, a već destljećima  transformatore izvozi u omjeru 97%. Vrijedi spomenuti da su u zadnjih 10-ak godina izvezli proizvode u vrijednosti od cca 8 milijuna kuna.