Cro ponuda - Gospodarski portal

Sardina iz Postira kroz IPARD program došla do novog pogona za preradu ribe

— 22.11.2013.


Sardina iz Postira kroz IPARD program došla do novog pogona za preradu ribe


Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 11,2 milijuna kuna tvrtki Sardina iz Postira na Braču.
Riječ je o sredstvima iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice".


Već u kolovozu u Postirama otvoren je novi objekt Tvornice za preradu proizvoda ribarstva tvrtke Sardina, koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih površine i u koji je investirano 250 milijuna kuna. U toj investiciji, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sudjelovala je s 187 miljuna kuna, odnosno 70 posto, dok su preostalih 30 posto vlastita ulaganja, a investicija je realizirana u okviru IPARD programa.

IPARD je pretpristupni program Europske unije za razdoblje 2007. – 2013. godine.
IPARD program izradilo je Povjerenstvo za izradu Plana za poljoprivredu i ruralni razvitak 2007–2013.
Unutar IPARD programa predviđeno je korištenje 7 mjera, u okviru tri prioriteta i to:

  • Poboljšanje tržišne učinkovitosti i provedbe standarda Zajednice
  • Pripremne radnje za provedbu poljoprivredno - okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvoja
  • Razvoj ruralne ekonomije


Tvrtka Sardina bavi se ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. Tvrtka trenutno proizvodi oko 17 milijuna konzervi godišnje, 1.540 tona proizvoda marikulture (od čega 640 tona bijele ribe te 900 tona tune).

Sardina izvozi 70 posto svojih proizvoda, a izgradnjom nove tvornice izvoz će se povećani na više od 80 posto. Nova će tvornica, zaposliti oko sto novih radnika te će u tvrtki Sardina ukupno biti više od 330 zaposlenih.

Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda - 15 milijuna proizvoda riblje paštete, 1.000 tona slane ribe te 2.000 tona smrznute ribe za izvoz.
Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici je 150 tona ribe dnevno, a kapacitet skladištenja smrznute ribe čak 4.000 tona.