Cro ponuda - Gospodarski portal

Lošinjska turistička tvrtka Jadranka u vlasništvu ruskih bankara

— 04.12.2013.


Lošinjska turistička tvrtka Jadranka u vlasništvu ruskih bankara

Tvrtka Beta ulaganja objavljivila je ponude za preuzimanje malološinjske Jadranke nakon što je prethodno kupila 50,18 % vlasništva u toj najvećoj turističkoj tvrtki Malog Lošinja.

Tvrtku Beta ulaganje čije je sjedište u Zagrebu, osnovala je ruska tvrtka UK Promsvyaz, a prema podacima iz Sudskog registra, temeljni kapital joj je 162,3 milijuna kuna.
Beta ulaganje stekla je natpolovični udio u Jadranci, točnije 166.839 dionica koje daju 54,7 % glasova na Glavnoj skupštini.
Beta ulaganje je za svaku dionicu platila 700 kuna, ukupno izdvojivši za natpolovično vlasništvo 116,7 milijuna kuna, što je više od prosječne cijene dionice u posljednja tri mjeseca.
Posljednja cijena Jadrankine dionice na Zagrebačkoj burzi iznosila je 515 kuna, a cijenu od 700 kuna zadnji je put dosegla u prosincu 2008. godine.

Riječ o jednom od najvećih najvećih ruskih ulaganja od samostalnosti Hrvatske. 

UK Promsvyaz u vlasništvu je Promsvyazbanke, jedne od vodećih ruskih banaka čiji je jedan od suvlasnika Europska banka za obnovu i razvoj koja je ujedno i 30-postotni vlasnik Jadranka hotela, poduzeća unutar grupacije Jadranka.
Jadranka u vlasništvu ima 10 hotela i vila na otoku Lošinju, gdje je EBRD ušao u vlasništvo kao strateški partner kako bi Jadranka obnovila svoje hotele, a u posljednje četiri godine uloženo je više od 80 milijuna eura u preuređenje tri hotela te još desetak milijuna eura u kampove.

Kompanija ima vrlo ambiciozni plan nastavka obnove i transformacije malološinjske destinacije kako bi bila dovoljno konkurentna na čitavom Sredozemlju. Jadranka u svom sastavu ima hotele Aurora, Vespera, Bellevue, Alhambra, Punta i Helios, vile Diana, Hortensia, Bianca, Augusta, Flora i Karolina te autokampove Čikat u Malom Lošinju, Baldarin u Punta Križi, Bijar i Preko mosta u Osoru, Slatina u Martinšćici.

Jadranka je još od svojeg osnivanja 1947. godine najveće poduzeće na Cresu i Lošinju, o kome ovisi najveći dio stanovništva tih otoka. Zapošljava i najveći broj stanovnika Malog Lošinja, a u njoj radi 530 stalnih radnika i prosječno godišnje još oko 300 sezonskih radnika.

Članice Grupe Jadranka su Jadranka hoteli, Jadranka kampovi, Jadranka trgovina i Kamp Slatina. Jadranka osim toga ima udjele u tvrtkama Jadranka Yahting i Zračnom pristaništu Lošinj. Od 1995. godine u okviru Jadranke djeluje i radio postaja "Radio Lošinj radio Jadranka" s frekvencijom za lokalno područje. Jadranka hoteli donose najveće prihode grupaciji, a prošle je godine uprihodila 164,5 milijuna kuna i 4,1 milijun kuna dobiti.