Cro ponuda - Gospodarski portal

Dodijeljene Zlatne kune HGK - Komore Zagreb

Dalibor Vikić — 18.12.2013.


Dodijeljene Zlatne kune HGK - Komore Zagreb

 

Plaketom Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba nagrađeni su Končar-Eneregtski transformatori, koji su lani ostvarili ukupan prihod od 1,1 milijardu kuna i dobit od 146,4 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investiranih sredstava te tvrtke unatrag tri godine iznosi 75,9 milijuna kuna. 

U istoj kategoriji, s područja Zagrebačke županije plaketom Zlatna kuna nagrađena je tvrtka PIK Vrbovec-Mesna industrija koja posluje u sastavu Agrokora. PIK Vrbovec je lani ostvario ukupan prihod od 1,9 milijardi kuna i dobit od 98,8 milijuna kuna, a u modernizaciju proizvodnje uloženo je 103,8 milijuna kuna. 

U kategoriji srednjih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba plaketa Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Altpro koja se bavi razvojem i proizvodnjom opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. Lani je ukupni prihod te tvrtke iznosio 40,4 milijuna kuna, a dobit 3,8 milijuna kuna. 

S područja Zagrebačke županije u istoj kategoriji najuspješnijom je proglašena tvrtka iz građevinskog sektora, KFK Tehnika, koja je u 2012. ostvarila ukupan prihod od 190,5 milijuna kuna, dobit od 44 milijuna kuna, a u razvoj je uloženo 5,7 milijuna kuna. 

U kategoriji malih trgovačkih društava dobitnici Zlatne kune su tvrtka Ekobit iz Zagreba koja je od 1997. Microsoftov partner i tvrtka za proizvodnju cjevovodnog materijala i opreme za industriju OMV-INDOIL iz Gornjeg Stupnika. 

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku kazao je kako se u hrvatskom pa tako i u zagrebačkom gospodarstvu bilježe uglavnom negativni trendovi pa je tako u prvih devet mjeseci zabilježen pad realnog društvenog proizvoda za 0,9 posto te rast broja nezaposlenih za 17 posto. Jedino što ohrabruje je broj dolazaka turista u prvih devet mjeseci koji je povećan za 14,7 posto, a broj ostvarenih noćenja za 17 posto. Tako je turizam na području Komore Zagreb, kao i u Hrvatskoj, jedna od rijetkih djelatnosti koja bilježi dobre rezultate. Napomenuo je i kako su ovu godinu obilježili i događaji koji su potresli rad HGK i doveli je u teško stanje, iz kojeg će, nada se Froehlich, uskoro izaći. 

Predsjednik Uprave Končar-Energetskih transformatora Ivan Milčić zahvalio se u ime svih nagrađenih istaknuvši kako su ova priznanja pokazatelj da u ovoj zemlji, koja je suočena s negativnim gospodarskim pokazateljima, posebice u industriji, ima onih koji su uspješni ne samo lokalno, već regionalno i globalno.