Cro ponuda - Gospodarski portal

Međunarodni reli električnih vozila "Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014"

— 27.05.2014.


Međunarodni reli električnih vozila

Međunarodni reli električnih vozila "Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014", prvi takav u ovom dijelu Europe, krenut će 27. svibnja iz Pule, cilj mu je 31. svibnja u Zagrebu.
Na ruti od 850 kilometara obuhvatit će poznate hrvatske turističke destinacije, objavljeno je na prezentaciji u hotelu DoubleTree by Hilton održanoj 5. ožujka.

Reli će se u pet dana voziti u pet etapa rutom Pula-Poreč-Rovinj-Ičići-Opatija-Nacionalni park Paklenica-Zadar- Nacionalni park Krka-Gospić-Smiljan (rodno mjesto Nikole Tesle)-Plitvička jezera-Zagreb.

Prosječna duljina rute je oko 160 kilometara, a organizatori planiraju da reli postane tradicionalan i svake godine se održava na drugim lokacijama. Namjera je potaknuti procese u smjeru priključenja recentnim svjetskim zbivanjima na području elektromobilnosti, promocije zelene tehnologije i smanjenja emisije štetnih plinova, istaknuo je na konferenciji za novinare prezenter Igor Kolovrat.

Iz Hrvatske se očekuje sudjelovanje tvrtki Dok-ing i Rimac sa svojim električnim vozilima, a predviđena je i utrka veleposlanika.

Osim promocije elektromobilnosti i hrvatskog turizma, ekološke osviještenosti i uštede energije, održivog razvoja i inovacija, cilj projekta je postavljanje infrastrukture za električna vozila.

U tom su smislu predstavljene i certificirane punionice električnih vozila, posebno modificirane za "Nikola Tesla Rally" i unaprijeđene po najnovijim EU standardima.

Punionice spadaju u red tzv. "fast charging" s vremenom punjenja do 1,5 sati, a služit će i kao informativni interaktivni zasloni. Postavit će se duž rute relija, lokacije su odabrane u suradnji sa lokalnim zajednicama i nalaze se u užim gradskim središtima, pored turističkih atrakcija, u nacionalnim parkovima, a međusobno su udaljene prosječno oko 60 kilometara.

Prva hotelska kuća koja se uključila u projekt je "Maistra" koja će postaviti punionicu ispred svog hotela "Lone" u Rovinju.

Postavljanjem punionica duž rute relija i umrežavanjem elektromobilnosti sa turističkim potencijalima stvaramo novi turistički proizvod tzv. "Zelenu turističku magistralu", u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom turizma, HEP-om tvrtkom Ducati Komponenti i tvrtkom Dok-ing, naglasio je Kolovrat.

U sklopu prezentacije projekta, održana je panel diskusija o elektromobilnosti u Hrvatskoj i temama - infrastruktura, turizam, izvrsnost i kako ih kreativno i učinkovito povezati u cilju poboljšanja turističke ponude i poticanja na stvaranje novih vrijednosti.

Na prezentaciji su bili izloženi električni bicikl Rimac Greyp i punionica električnih vozila tvrtke Ducati, a ispred hotela Double Tree by Hilton mogli su se vidjeti izloženi najnoviji modeli električnih vozila Dok-ing Loox, Tesla S, Mitsubishi I-miev i "Free Duck". (Hina)