Cro ponuda - Gospodarski portal

Novi izvori obnovljive energije na jugu Hrvatske

— 04.04.2014.


Novi izvori obnovljive energije na jugu Hrvatske


Neposredno uoči Uskrsa 2014., na platou Lisačkih rudina u Dubrovačkom primorju počinje realizacija projekta vrijednog  250 milijuna kuna, izgradnja vjetroelektrane Rudine, koja će s 12 vjetrogeneratora imati instaliranu snagu od 35 MW.

rpGLOBAL i Adria Wind Power tvrtke u suradnji koje se bave razvojem, investiranjem i proizvodnjom električne energije iz OIE, ishodile su sve nužne dozvole, a riječ je o početku gradnje prve faze VE Rudine, koja bi i u drugoj fazi trebala imati istovjetnu instaliranu snagu i broj generatora, a očekuje se da bi vrijednost trebala također iznositi 250 milijuna kuna.

Investicija uključuje financiranje greenfield vjetroelektrane Rudine VE ukupne snage 34,2 MW u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 25 km sjeverozapadno od Dubrovnika u blizini mjesta Slano.
Rudine VE u stopostotnom je vlasništvu tvrtke Vjetroelektrana Rudine d.o.o., udio od 70% tvrtke RP Global Holdinga, dok ostalih 30% udjela imaju domaće tvrtke.

RP Global je u Hrvatskoj nedavno dovršio izgradnju vjetroelektrane Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh snage 43 MW koja je u testnom pogonu, a u Europi ima desetak vjetroelektrana ukupne snage 183 MW.


Početku radova se raduju i u Općini Dubrovačko primorje, iako je projekt privatnog investitora vrijedan više od 500 milijuna kuna čekao je pune dvije godine.
Planirana instalirana snaga VE Rudine je 34,2 MW, a planirani vjetroagregat je GE 2,75-103. Time bi ovo bio prvi projekt u regiji koji će koristiti GE vjetroagregate.