Cro ponuda - Gospodarski portal

Prvi električni automobil DOK-ING-a prodan zagrebačkom FER-u

— 26.05.2014.


Prvi električni automobil DOK-ING-a prodan zagrebačkom FER-u

U ponedjeljak, 19. svibnja 2014. u industrijskom krugu na Žitnjaku, predstavnicima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnika i računarstva i službeno je predan električni automobil LOOX koji su kupili od tvrtke DOK-ING d.o.o. Prvo je to registrirano električno vozilo koje je DOK-ING prodao na tržištu, a vrijedno je i spomenuti da će se na LOOX-u posebno dorađenom prema zahtjevima korisnika i dalje razvijati i testirati inovativni sustavi računalnog vida za siguran promet.

Naime, FER je putem IPA programa Europske unije za Republiku Hrvatsku dobio sredstva za realizaciju VISTA projekta koji je usmjeren prema primjeni naprednih tehnička računalnog vida u transportnom i automobilskom sektoru. Kako bi mogli ostvariti sve ciljeve projekta, kupili su prvi hrvatski mali urbani električni automobil na kojem će obavljati sva testiranja novih aplikacija računalnog vida.

DOK-ING je nakon koncepta električnog automobila pod nazivom XD, napravio i nekoliko prototipova tržišnog naziva LOOX, te ih s velikim uspjehom do sada izlagao na auto sajmovima u Ženevi, Frankfurtu i Los Angelesu. Razvojna faza je pri samom kraju, trenutno se odvijaju i dodatna testiranja električnog automobila, a uspješno su u Zagrebu i registrirani do sada proizvedeni automobili LOOX.

Primopredaja i potpisivanje završnog dokumenta prodaje prvog LOOX-a održat će se u DOK-ING-u, Kanalski put 1 u 10,30 sati.

________________________________________________________________________________________

O tvrtki:

DOK-ING d.o.o. je hrvatska tvrtka u privatnom vlasništvu, osnovana još 1991. a danas jedan od međunarodnih lidera u proizvodnji suvremenih daljinski upravljanih sustava i opreme posebnih namjena s više od 200 zaposlenih. Tvrtka je certificirana prema standardu ISO 9001:2008, te je sposobna pružati prilagođena rješenja klijentima širom svijeta. Sjedište i glavni proizvodni kapaciteti su u Zagrebu i Slunju, a ima i predstavništva u SAD-u i Južnoj Africi.

Integrirajući vlastite inovacije i nove tehnologije, DOK-ING razvija i proizvodi robotizirane sustave posebne namjene, koji štite ljudske živote u obavljanju najopasnijih poslova, primarno u razminiranju, vatrogastvu i rudarstvu.

Razvoj tvrtke krenuo je s potrebom razminiranja Hrvatske, a njezin osnivač i ujedno glavni inovator, Vjekoslav Majetić, počeo je s razvojem i proizvodnjom originalnog sustava za razminiranje, sustava koji je daljinski upravljan i tako štiti ljudski život operatera koji s njime radi. Razvijeni su manji i veći sustavi, ovisno o namjeni i uklanjanju protupješadijskih ili protutenkovskih mina. Usto, danas se intenzivno radi i na rudarskom programu, proizvodnji dizelskih sustava, te dizajnu i testiranju električnih sustava odnosno strojeva s različitim alatima. Na temelju iskustva dizajniran je i napravljen i multifunkcionalan robotiziran stroj za vatrogastvo koji je zadnji u nizu daljinski upravljanih strojeva namijenjenih posebno opasnim situacijama u nekoliko vrsta industrija, kao što su petrokemijska, naftna, vojna i slično.

Uz sve navedeno, u DOK-ING je konstruiran i proizveden prvi koncept a zatim i prototip hrvatskog električnog gradskog automobila. Uspješno prikazan na najvećim auto sajmovima svijeta, električni auto je u završnoj razvojnoj fazi i testiranjima, a u njemu je skupljeno bogato iskustvo i inovativnost DOK-ING-ova tima.