Cro ponuda - Gospodarski portal

U Zagrebu održana godišnja konferencije tvrtke Bosch Hrvatska

Dalibor Vikić — 03.06.2014.


U Zagrebu održana godišnja konferencije tvrtke Bosch Hrvatska

U 2013. godini ukupni neto promet Boscha, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologije i usluga, blago je porastao u Hrvatskoj za 1,3 posto na više od 33 milijuna eura. Ova brojka uključuje promet nekonsolidiranih društava i interne isporuke drugim Boschevim društvima. Promet na lokalnom tržištu dosegao je 20 milijuna eura u 2013. „Usprkos trenutnim zahtjevnim uvjetima poslovanja uspjeli smo zadržati naš položaj na hrvatskom tržištu u 2013.”, rekla je Mirsada Kudrić, nova glavna direktorica tvrtke Bosch Hrvatska. Kudrić je imenovana novom glavnom direktoricom društva Robert Bosch d.o.o od 1. travnja 2014. Njezin prethodnik, Javier Gonzalez Pareja, ostaje odgovorna osoba za regiju Adriatic.

 U 2014. Bosch očekuje rast prometa u Hrvatskoj. „Brojke za prvo tromjesečje 2014. vrlo su obećavajuće. Očekujemo da će se potražnja za našim proizvodima i uslugama, koji su „tehnologija za život”, povećati. Sukladno tome, promet na lokalnom tržištu ove će godine rasti”, rekla je Kudrić. „Godine pred nama bit će vrlo važne za našu tvrtku u Hrvatskoj. Ojačat ćemo naš položaj na tržištu u regiji povećavajući svoj tržišni udio u područjima kao što su električni alati, sustavi grijanja i tehnologija za motorna vozila. Želimo imati aktivnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu,” istaknula je Kudrić.

Nova direktorica, predstavila je područja djelatnosti koje tvrtka Bosch zastupa u Hrvatskoj.Govoreći o kvaliteta rada Boschevog servisa automobila istaknula je da kontinuirano raste. Mreža Boschevog servisa automobila sada sadrži više od 70 ovlaštenih radionica za popravke i servis, čime je najveća svoje vrste u zemlji. Kao vodeći svjetski dobavljač tehnologije za motorna vozila, Bosch je kompetentan pružatelj usluga u vezi s obukom i specijalizacijom u svim područjima tehnologije za motorna vozila. Ovlašteni Boschev centar za obuku u Prelogu pruža obuku iz tehnologije za motorna vozila za zaposlenike radionica i profesore strukovnih škola od 2006. Dosad je više od 700 ljudi prošlo obuku.

 Sredinom travnja Markov trade d.o.o., distributer za Robert Bosch d.o.o., otvorio je svoj Centar za energetsku učinkovitost u Čakovcu. To je jedinstven projekt u Hrvatskoj: moderni prodajni i izložbeni prostor u kojem kupci (primjerice vlasnici privatnih kuća i komercijalnih zgrada) mogu iskusiti inovativna energetska rješenja i proizvode te saznati više o trendovima i inovacijama u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, niskoenergetskih i pasivnih zgrada te pametnih kuća. Boschev asortiman proizvoda za poboljšanje energetske učinkovitosti u rasponu je od sustava grijanja koji štede energiju do kućanskih aparata: tvrtka nudi kombinaciju tehnologije, servisa i stručne obuke kao i usluge savjetovanja za najbolja energetska rješenja i inteligentno umrežavanje energetskih sustava kako bi se postigle maksimalne uštede prilagođene individualnim zahtjevima klijenata. Sva ta područja aktivnosti mogu se iskusiti u novom Centru za energetsku učinkovitost. Sam je objekt uzor za energetsku učinkovitost u praksi, koristeći obnovljive izvore energije za grijanje i hlađenje, štedeći energiju korištenjem LED osvjetljenja i koristeći tehnologiju pametne kuće.

 Kudrić je prisutne upoznala i sa novim Boschevim električnim alatima na hrvatskom tržištu. Boschev odjel za električne alate izbacit će više od 100 novih proizvoda na hrvatsko tržište ove godine, uključujući sve od električnih alata, alata za vrt i mjerenje do dodatne opreme. Jedan od njih je laserski daljinomjer PLR 15 za „uradi sam“ entuzijaste koji žele jednostavno mjeriti dužine i udaljenosti. Ovaj malen i kompaktan instrument dimenzija 10 x 3,6 cm, može se koristiti za mjerenje udaljenosti do 15 metara s preciznošću od tri milimetra za samo nekoliko sekundi. Daljinomjerom PLR 15 posebno se lako rukuje pa je stoga prikladan za početnike. Bosch Ixo, koji je već sada iznimno uspješan, kontinuirano se poboljšava: njegova nova izvedba s nastavkom za rezanje lako reže različite materijale kao što su dekorativne tkanine, karton i tepih te osigurava idealan rez u brojnim i „sam svoj majstor” primjenama. Drugi nastavci alata Ixo mogu otvarati vinske boce, začiniti hranu, zapaliti vatru, pritezati vijke pod kutom i mnogo više. Oni pružaju praktičnu pomoć kod svakodnevnih zadataka. Sve zajedno, moguće je birati između sedam nastavaka.

 Bosch također uvodi novi asortiman proizvoda za jednostavnu obnovu zidova, primjerice PWR 180 CE, novi univerzalni alat za pripremu zida za „uradi sam” entuzijaste. Ovaj alat pouzdano uklanja tapete, gips i ostatke boje s površina. Radi s rotirajućim diskom i izmjenjivim dodatnim priborom koji je prilagođen primjeni. Bosch će također ponuditi alate za sustav za prskanje boje koji po prvi put nude opciju prskanja boja, lakova ili lazura za drvo. S obzirom da se različite vrste boje mogu nanositi samo jednim pištoljem, ovaj je sustav znatno bolji od prethodnika.

Na kraju konferencije direktorica Bosch Hrvatska Mirsada Kudrić informirala je javnost o Boschevoj humanitarnoj pomoći za nastradale od poplave. Bosch je donirao 100 000 eura hitne pomoći za žrtve poplava u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. Sredstva će biti usmjerena različitim humanitarnim organizacijama u regiji za nabavu hrane i medicinskih potrepština, kao i za obnovu oštećenih zgrada u pogođenim područjima.

 Govoreći o predviđanjima poslovnih rezultata na globalnoj razini u 2014. godini u Bosch-u očekuje porast prometa između 3 i 5 posto na svjetskoj razini. Proizvodi s mogućnošću povezivanja na internet i usluge temeljene na internetskoj tehnologiji jedan su od fokusa budućeg Boschevog poslovanja. S obzirom na znanje i iskustvo vezano uz hardver i veliku stručnost na području tehnologije, ovaj dobavljač tehnologije i usluga dobro je pripremljen za napredak u tom smjeru.