Cro ponuda - Gospodarski portal

Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Dalibor Vikić — 02.07.2014.


Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Svečana Akademija održala se pod pokroviteljstvom predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića, kojemu je HOK dodijelio priznanje za osobite zasluge u promicanju tradicije obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. U svom govoru predsjednik RH naglasio je kako su obrtnici važan gospodarski faktor, ali i dio naše kulturne baštine i tradicije. „Obrt ima posebno mjesto u našoj tradiciji i našem gospodarstvu i treba ga cijeniti i poticati. Na to nas obvezuje brojka od 79.918 obrta i 191.165 zaposlenih. Svaka grana gospodarstva koja ima toliki broj zaposlenih zalužuje naše poštovanje i brigu“ kazao je Josipović.

Predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec je kazao kako je obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo nukleus gospodarstva i mora doći u središte gospodarske politike. Istaknuo je i kako je bolna točka obrtništva novi Zakon o obrtu koji nije kreiran na način da obrtnicima omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu već i dalje stavlja obrtništvo u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte.  

Na Akademiji, u zagrebačkom Hypo centru,dodijeljena su najviša priznanja HOK-a „Zlatne ruke“ najzaslužnijim obrtnicima i institucijama koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Također, promovirani su novi majstori, njih 1.224, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana te tradicijski i umjetnički obrti. U ime novih majstora simbolično je diplomu preuzela Dragica Očvarik, majstorica ortopedske obuće.

Ove godine Statuu „Zlatne ruke“ s poveljom „Zlatne ruke“, za dugogodišnji uspješni rad u obrtu i iznimni doprinos razvoju hrvatskog obrtništva dobili su: TOMA BOŠNJAK,vlasnik „urarsko trgovačkog obrta“ iz Đakova; FRANJO JOVANIĆ, vlasnik obrta „Auto Franjo vučna služba – autoservis“  iz Županje; BORIS JUKIĆ, vlasnik obrta „Trgovina Jukić“ iz Vrgorca; SPOMENKA KREBSZ,  vlasnica frizerskog obrta „Beauty“ iz Zagreba; IVAN LJUBIĆ, vlasnik ugostiteljskog obrta „Dva mornara“ iz Zablaća; VALENTIN MAJSTOROVIĆ, vlasnik obrta „Javni prijevoz Majstorović Valentin“ iz Požege; DAVOR PLEŠKO, vlasnik obrta „Josip Pleško“ obrada metala i trgovina iz Zaboka; ZVONKO ŠANJEK, suvlasnik „Mesarsko kobasičarskog obrta i ugostiteljstvo“ iz Varaždina; ATILIO ŠUJEVIĆ, vlasnik frizerskog obrta „Atilio“ iz Pazina i BRANKO TKALČEC, suvlasnik obrta „Zlatni klas Otrovanec“ za ugostiteljstvo, proizvodnju i usluge iz Otrovanca.

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem „Zlatne ruke“ dobili su: ANTE BIBIĆ, vlasnik ribarskog obrta „Haloc“ iz Hvara; ŽELJKO BUDJINA, vlasnik Obrta za strojnu obradu i trgovinu „Budjina“ iz Ladislava (Hercegovac); ZDRAVKO CAFUK, vlasnik obrta „Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda“ iz Vidovca; VALTER GRUBICA, vlasnik turističko-ugostiteljskog obrta “Barbaran” iz Poreča;  SMILJANA MATIJACA, vlasnica "Obrta za trgovinu na malo i proizvodnju suvenira i kolača Cukarin" iz Korčule; IVAN MLADIĆ, vlasnik elektroinstalaterskog obrta „EMI“ iz Zagreba;  ANTONIJA RANOGAJEC, vlasnica  obrta „Blažeković medičar i voskar“ iz Osijeka; DARKO STANKOVIĆ, vlasnik „Klesarskog obrta klesarstvo Stanković“ iz Karlovca; VJEKOSLAV SURAĆ, dugogodišnji vlasnik fotografsko-trgovačkog obrta „Foto-Vjeko“ iz Zadra; MIRZA ŠABIĆ, vlasnik „Proizvodno-trgovačkog obrta“ iz Zagreba; STJEPAN VALJAK, vlasnik obrta „Servis kućanskih elektroaparata“ iz Dugog Sela; VLADIMIR VIDOVIĆ, vlasnik obrta "Vidović" proizvodnja, servis i trgovina iz Radoboja; IGOR VRCELJ, vlasnik tiskare i pečatoreznice „Grafoexpress“ iz Rijeke i Nj. E. g. BURAK ÖZÜGERGIN, Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik – Veleposlanstvo Republike Turske u RH. Predsjedniku Suda časti i Centra za mirenje HOK-a u mandatu od 2004. do 2012. godine , mr. sc. Josipu Kosu uručena je Povelja HOK-a.

Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nagradu „Šegrt Hlapić“ najboljoj školi, Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi iz Karlovca, najboljem majstoru stručnom učitelju, Stjepanu Grčiću, vlasniku obrta „Stolarija Grčić“ iz Karlovca i najboljem učeniku strukovne škole, Krešimiru Adžiću učeniku trećeg razreda koji se obrazuje za zanimanje kuhar u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.