Cro ponuda - Gospodarski portal

Hrvatski obrtnici na 47. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju

DV — 04.09.2014.


Hrvatski obrtnici na 47. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju

Ovogodišnji nastup Hrvatske obrtničke komore je 19. uzastopni nastup na ovom najvećem međunarodnom sajmu obrtništva u Republici Sloveniji. Nastupit će 43 izlagača, od kojih njih 8 nastupa po prvi puta, što pokazuje da postoji interes obrtnika za novim tržištima, istaknuo je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu.

Izložbeni prostor Hrvatske obrtničke komore nalazit će se u paviljonu L1 (prvi kat), štand br: 18 , površine 30 m2.

Na 47. MOS-u u 15 sajamskih dvorana i na vanjskim izložbenim površinama predstavit će se više od 1500 izlagača iz 30 zemalja. Najavljuju se brojne novosti i sajamske povoljnosti, a organizator sajma, društvo Celjski sejem d. d., osigurao je povoljnije cijene ulaznica i posebnu je pozornost namijenio obiteljskim posjetima. Poslovni dio sajamskoga događanja iznova će obilježiti i brojni stručni događaji i međunarodni poslovni susreti, izjavio je zamjenik izvršne direktorice Celjskog sajma Robert Otorepec te dodao kako ovogodišnji MOS ne bilježi rekorde, ali su zadovoljni što su pokazatelji na prošlogodišnjoj razini. 47. MOS službeno će otvoriti predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Obrtno-podjetniška zbornica (OZS) partner je Celjskog sajma od samih početaka, a OZS je jedan od najvećih samostalnih izlagača na MOS-u. Novost koju smo uveli ove godine je Ulica obrta i tvrtki, gdje će se učenicima završnih razreda osnovne škole prezentirati obrtnička zanimanja, kazao je predsjednik OZS Branko Meh i ujedno istaknuo dobru suradnju dviju komora, ali i slične probleme koji opterećuju poslovanje slovenskih i hrvatskih obrtnika.

Jačanje konkurentnosti ovisi prije svega o poreznoj i zakonodavnoj sigurnosti. Hrvatske i slovenske obrtnike, osim zajedničke problematike, veže tradicija i povijest te kvalitetna suradnja, koja će se u sljedećem razdoblju nastojati intenzivirati kroz zajedničke projekte te rad u tijelima EU. Morat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme utrošeno na „borbu“ sa zakonodavnim okvirom, naglasila je glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić.

 Na 47. MOS-u će se, u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurske županije, predstaviti obrtništvo Međimurske županije, njeni gospodarski i turistički potencijali. U suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije na sajmu će se prezentirati katalog tradicijskih i umjetničkih obrta Krapinsko-zagorske županije te proizvodi 15 tradicijskih obrta. U suradnji s Udruženjem obrtnika Vrbovec bit će predstavljeno šest obrtnika iz djelatnosti izrade pneumatskih i hidrauličnih dijelova i opreme za motorna vozila. Po prvi će se puta, u suradnji s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije, prezentirati i slavonski Turistički klaster „Slavonska košarica“, s ciljem promocije potencijala turističke ponude Slavonije.

U suradnji s Obrtno-podjetniškom zbornicom Slovenije, u okviru popratnih događanja MOS-a, 11. rujna održat će se poslovni razgovori poduzetnika iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, Srbije, Kosova i BiH. U organizaciji HOK-a za razgovore je prijavljeno 11 obrtnika i poduzetnika.

Hrvatska obrtnička komora je tijekom 2014. godine organizirala nastupe na međunarodnim sajmovima u Műnchenu, Mostaru i Novome Sadu, gdje je svoj rad prezentirao 91 izlagač uz sufinanciranje i kompletnu logistiku nastupa svojih izlagača.

Od 1995. godine do zaključno s ovogodišnjim Celjskim sajmom, održano je 240 sajamskih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore, na kojima je nastupio 12.221 izlagač, na  91.411  m2 izložbenog prostora.

Do kraja 2014. godine slijedi još nekoliko regionalnih sajmova u organizaciji i suorganizaciji područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika:

-          22. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, 05.-07. rujna, na sajamskom prostoru u Gudovcu,

-          17. Obrtnički sajam Istre, od 2. do 5. listopada,

-          16. Sajam obrtništva, male privrede. i poduzetništva SASO Split, od 22. do 26. listopada

-          17. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, od 7. do 9. studenoga.