Cro ponuda - Gospodarski portal

Ambienta nacionalna baza za uzlet, rast i razvoj hrvatske industrije namještaja

— 16.10.2014.


Ambienta nacionalna baza za uzlet, rast i razvoj hrvatske industrije namještaja

Ambienta, međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, ove godine slavi 41. godinu postojanja. Ambienta je od nemjerljive vrijednosti za hrvatsku drvnu industriju u kojoj radi 50.000 ljudi, zajedno s proizvodnjom papira i celuloze, a od ukupne prodaje čak 66% ostvaruje na inozemnom tržištu, što je čini najvećim neto izvoznikom u Hrvatskoj.
Ambienta zna i gdje drvna industrija želi stići do 2020. godine: želi stvarati 20 % hrvatskog BDP-a.
I ima ii deju kako taj cilj postići: jačanjem Drvnog klastera kojemu Ambienta želi biti baza za uzlet, rast i razvoj.

Ambienta će svoju 41. godinu proslaviti radno i na istom mjestu kao i svih posljednjih desetljeća: u petpaviljona na 20.000 četvornih metara zagrebačkog Velesajma od 15. do19. listopada, s više od 180 izlagača u internacionalnom društvu predstavnika 19 zemalja (to su Argentina,Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina,Češka, Čile, Egipat, Irska, Italija, Izrael, Libanon, Mađarska, Maroko, Nizozemska, Njemačka, Palestina, Slovenija, Španjolska i Turska).

„Hrvatska industrija namještaja je pokazala da želi povećati svoj udjel na domaćem tržištu, povratiti dio koji je izgubila unatrag deset godina,kada je sa 60 % pala na 30%. A posrijedi je ogroman novac.
Petsto milijuna eura je ukupni godišnji prihod drvne i industrije namještaja, a 35 %, koliko ona ostvaruje na domaćem tržištu, je 175 milijuna eura ili 1,3 milijarde kuna godišnje.
Dakle, da svake godine povećamo prodaju za deset posto, prihod bi joj narastao za više od sto milijuna kuna“, naglasila je Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma uoči otvaranja Ambiente. I dodala:„No, to je izuzetno zahtjevan zadatak i možda se nikada nećemo vratiti na staro, ali je činjenica da je s ulaskom Ikee i ostalih velikih globalnih kuća ugroženo i tih 30 % udjela.
Da bi se premostio taj jaz potrebanje ozbiljan pristup i naših trgovaca i drvne industrije koja je pokazala da na vanjskom tržištu može konkuriratii dizajnom, i kvalitetom i cijenom, a doma postaje svakim danom sven emoćnija.
Ako Ikea procijeni da je njoj ulaganjeu 38.000 ‘kvadrata’ opravdano i zanimljivo na hrvatskom tržištu koje je tako malo kako jest, onda se pitate- zašto to nije zanimljivo domaćim proizvođačima?

Zato je Ambienta važna Klasteru. Jer, ne možete imati jaku industriju bez jake nacionalne sajamske platforme. I zato Velesajam ima za cilj sve strateške industrije uvrštene u industrijsku strategiju podržati s jakim nacionalnim sajmovima.
„Naš je sektor jako oslabljen na domaćem terenu, a u izvozu u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlu godinu ostvarujemo porast od 40 %. Mnoge tvrtke se muče s likvidnošću pa im se čini da je dolazak na sajam trošak. A nije!
To je ulaganje u budućnost! Ambienta je prilika da pokažemo da smo prisutni na domaćem tržištu, da održimo kontinuitet i ostvarimo kontakt s domaćimi inozemnim kupcima“,
dodao je Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvoprerađivačke industrije i Uprave Spin Valisa, tvrtke koja mjesečnol ansira desetak novih proizvoda i bilježi porast prihoda: ove godine očekuje 175 milijuna kuna, u odnosu na 169 milijuna prošle godine.
Uz outlet u kojemu kupci u paviljonu 8 mogu pronaći namještaj i opremu za stan po sniženim cijenama, još jedna novina ovogodišnje Ambiente je izložba dizajna u paviljonu 7, osmišljena kao platforma za predstavljanje radova i ideja mladih dizajnera, koji nisu u serijskoj proizvodnji.
Na Ambienta Boxu posjetitelji će imati priliku vidjeti 33 prototipa, unikatnih proizvoda 18 mladih autora, dok će na prostoru ZzID-a, Zajednice za industrijski dizajn, devet profesionalnih dizajnera pokazati kako izgleda njihovih 19 realiziranih proizvoda.