Cro ponuda - Gospodarski portal

Sajam pršuta Tinjan 2014

— 19.10.2014.


Sajam pršuta Tinjan 2014

Sajam pršuta u Tinjanu 2014.

Od 18. listopada do 19. listopada 2014. održan je osmi Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu.

Brojne uzvanike i visoke goste na otvorenju je pozdravio predsjednik tinjanskog Općinskog vijeća Vlado Ivetić, podsjetivši da se Tinjan već osmu godinu uspješno brendira kroz istarski pršut, te dodavši kako ova mala općina skromnih mogućnosti treba pomoć Županije i Vlade za zahtjevnije projekte kao što je izgradnja vrtića.

I načelnik općine Goran Hrvatin, apelirao je na pomoć u izgradnji vrtića i realizaciji drugih razvojnih projekata, te svima poželio dobrodošlicu na manifestaciju kojom se Tinjan pozicionirao na turističku kartu središnje Istre, ostvarivši dosad ove godine i lijepih 35.000 noćenja.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, rekavši da je već treći put na ISAP-u i da se svake sljedeće godine iznenađuje kako ova manifestacija može biti ljepša, veća i bolje organizirana. “Tinjan je općina pršuta, Drniš je grad pršuta, a uskoro će i cijela Istra moći reći da je “županija pršuta” budući da je vrlo blizu registracija istarskog pršuta na razini Europske unije”.

Istarski župan Valter Flego čestitao je svima uključenima na postizanju sporazuma sa Slovencima o zajedničkoj zaštiti istarskog pršuta oznakom izvornosti u Europskoj uniji. “To je dobar model prekogranične suradnje jer proizvod pripada teritoriju a ne državama, pa ćemo na primjeru istarskog pršuta i druge proizvode tako zajednički zaštititi”.

 “Istra postiže brz napredak u svemu čega se dotakne, i to je rezultat upornog rada, ali i politike koja potiče da ono što je kod nas dobro pronađe svoj put i u svijet”, rekao je premijer Zoran Milanović, a uspjeh u dogovoru sa Slovencima oko istarskog pršuta komentirao je i ovako: “Još kad bismo se dogovorili i o teranu, ali tu su nažalost bili brži od nas. No, sretan sam što smo zajedno u Europi i što u stvarima kao što su pršut i vino možemo uživati, ali i na tome zaraditi”.

Uslijedila je ceremonija proglašenja najboljih pršuta i dodjele priznanja najbolje ocijenjenim pršutima. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Udruge senzornih analitičara istarskog pršuta, izvijestila je kako je u četvrtak i petak petnaestočlana komisija kušala i ocijenila 31 pršut razvrstan u četiri kategorije.
Titule šampiona osmog ISAP-a pripale su pršutani Antolović iz Tinjana u kategoriji istarskog pršuta, te obrtu Mrki iz Trogira (ali s pršutanom u Pakovom Selu kraj Drniša) u kategoriji dimljenog pršuta s kožom.

Iako su kriteriji ove godine bili stroži, u svim kategorijama dodijeljene su samo zlatne i srebrne medalje, niti jedna brončana, što znači da su svi proizvodi u konkurenciji bili izuzetne kakvoće. Zlatne medalje osvojili su;
U kategoriji istarskih pršuta osvojili pršutane Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina i Tomaso iz Sv. Lovreča
U kategoriji dimljenih pršuta s kožom zlatom su se okitili; Mesnice Lukin iz Babinduba kraj Zadra, te Kulina Nova Sela iz Novih Sela kraj Metkovića.
U kategoriji nedimljenih pršuta s kožom zlatnom je medaljom nagrađen španjolski pršut (jamon iberico) pršutane Aquilino iz mjesta Jerez de los Caballeros.

Svi su ostali pršuti u konkurenciji osvojili srebrne medalje.

Župan Flego  uručio je dobitnicima srebrne medalje, ministri su uručili zlatne, a premijer Milanović je dvojici šampiona uručio šampionske plakete.
U ime pršutane Antolović primio ju je mladi tehnolog Matija Antolović, a u ime pršutane Mrki njen vlasnik Miran Pelivan.

Visoki gosti su zatim u društvu domaćina napravili krug po sajamskim štandovima kušajući izložene pršute, a svečanost otvorenja uljepšali su svojim nastupila Limena glazba iz Višnjana te najmlađi članovi tinjanskog Folklornog društva Kumpanija kosirići.

U velikom sajamskom šatoru na kušanje je ponuđeno 37 pršuta iz osam zemalja (dakle više nego što ih je bilo na ocjenjivanju), ali i vina, sirevi, domaći kolači, i drugi mesni proizvodi iz Istre i iz drugih krajeva Hrvatske.

I izvan velikog šatora sajamska je ponuda bogata, a s približavanjem sredine dana u Tinjan se slijevalo sve više ljudi.