Cro ponuda - Gospodarski portal

Tijekom blagdana Velike Gospe oko pola milijuna posjetitelja u hrvatskim svetištima

DV — 26.08.2015.


Tijekom blagdana Velike Gospe oko pola milijuna posjetitelja u hrvatskim svetištima

Vjerski turizam u Hrvatkoj bilježi dobre rezultate, tako je Svetište Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica prema podacima turističke zajednice na sam dan Velike Gospe u 2014. godini posjetilo oko 50.000 hodočasnika, koji su ostvarili oko 250 noćenja, dok za ovu godinu predviđaju oko 55.000 hodočasnika, te otprilike oko 300 noćenja.

Svetište na Trsatu Majke Božje Trsatske posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, dok Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu posjeti oko 60 – 70  tisuća posjetitelja. Svetište Gospe Sinjske u razdoblju Devetnice, (od 6.8-15.8.), posjeti ukupno do 200 tisuća posjetitelja. 

U Pleternici u Svetište Gospe od suza ove se godine slavi 60.obljetnica štovanja Gospe od suza i 10. obljetnica proglašenja Pleternice Svetištem, što bi trebalo rezultirati većim brojem hodočasnika! U Pleternici u Svetištu Gospe od suza od 23.-31.8. održavaju se Devetnice Gospi od suza, kada, kroz 9 dana, svetište posjeti oko 200 tisuća  hodočasnika. Posebice je posjećen zadnji dan, 31. kolovoza,  kada se očekuje da će svetište posjeti više od 50 tisuća hodočasnika.

„Vjerski turizam dio je kulturnog turizma, za kojeg je Ministarstvo turizma nedavno predstavilo akcijski plan. Svakako su kulturni i vjerski turizam turistički proizvodi u kojem Hrvatska ima velik potencijal za rast i razvoj te je vid turizma koji se može razvijati tijekom cijele godine. Hrvatska se na emitivnim tržištima u okviru programa Hrvatska 365 promovira i kao zemlja bogate kulturne baštine te privlači turiste tijekom cijele godine“, ističe ministar turizma Darko Lorencin. 

Iz iskustva sa sajmova Hrvatske turističke zajednice, interes za svetišta ističe se posebice kod Španjolaca i Poljaka, dok turisti iz Sjedinjenih Američkih Država znaju za hrvatska svetišta te ih u velikoj mjeri prilikom dolaska u Hrvatsku i posjećuju.