Cro ponuda - Gospodarski portal

Novi Zakon o zaštiti novčarskih institucija

Dalibor Vikić — 24.08.2015.


 Novi Zakon o zaštiti novčarskih institucija

U skladu sa aktualnim stupanjem na snagu novog Zakona o zaštiti novčarskih institucija, dvije ponajveće hrvatske kompanije iz sektora tehničke zaštite, Alarm automatika i Salon bankarske opreme zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, organizirali su interaktivnu radionicu “Zaštita novčarskih institucija s naglaskom na mehaničku i tehničku zaštitu“. Namjera organizatora seminara bila je upoznati sve zainteresirane načinom poslovanja u skladu s novim Zakonom, te otvaranju novih mogućnosti poslovanja koja se nude u sektoru tehničke zaštite.

Radionica je održana u Zagrebu okupivši oko 120 sudionika, što samo po sebi govori o izuzetnom interesu hrvatske javnosti  u vezi donošenja ovog zakona. Razlog ovog okupljanja bilo je u traženju odgovora na svakodnevne brojne upite oko primjene zakona koji je na snazi od 30.svibnja/maja. Budući je u tijeku polugodišnja prilagodba na spomenuti zakon, seminar je iskorišten za obrađivanje sigurnosne problematike važne za institucije, obveznice zakona (tehnička i mehanička zaštita, pratnja i prijevoz novca i vrijednosti, obrada gotovine i dr). Nakon dugo vremena na jednom mjestu okupili su se krajnji korisnici, vlasnici kompanija, menadžeri sigurnosti i svi drugi relevantni subjekti iz sektora sigurnosti tražeći prvenstveno stručna objašnjenja o primjeni i novog Zakona. A sigurno je, da je najodgovornija osoba, kompetentna za stručna objašnjenja bio Sandro Šegedin iz MUP RH-a iz Uprave za inspekcijske poslove. On je okupljenima naveo razloge donošenje zakona i mogućnostima njegove primjenjivosti u praksi. Općenito cijeli tijek seminara, kojim je kao uvijek precizno moderirala Danica Kauzlarić iz Alarm automatika, obilježila je interaktivna komunikacija predavača i sudionika, tako da su praktično sve glave članaka zakona analizirane i putem brojnih pitanja i stručnih odgovora detaljno raščlanjena i prezentirana javnosti  u svim svojim aspektima mogućnosti primjene. 

Nakon viđenja i objašnjenja novog zakona iz perspektive predlagača, MUP-RH-a, svoja viđenja ponudili su i predstavnici organizatora seminara, Renata Dončević članica uprave za projektne poslove iz Alarma automatike s aspekta tehničke zaštite i Lidija Stolica iz Salona bankarske opreme s aspekta mehaničke zaštite. Renata Dončević je  pojasnila zakonske odredbe u segmentu tehničke zaštite u objektima, dok se Lidija Stolica  orijentirala na segment mehaničke zaštite s naglaskom na mogućnosti primjene različitih sustava primjene mehaničke zaštite, prvenstveno u bankarskim institucijama. I ovaj dio prezentacije bio je obilježen interaktivnom komunikacijom, tako da su svi odgovori na postavljena brojna pitanja u prvom redu pojašnjavali nejasnoće ili ukazivali na novosti u primjeni tehničke i mehaničke zaštite prema uvjetima zakona.

Posljednji predavač bio je Dražen Kordić iz Hrvatske lutrije koji je s aspekta obveznika  govorio o pripremama primjene zakonskih odredbi u Hrvatskoj lutriji. Kordić je  sudionike seminara upoznao sa konkretnim mjerama koje se provode u Hrvatskoj lutriji vezanim za primjenu novih zakonskih odredbi, te ukazao na izvedene primjenjive mogućnosti prilagodbe novom zakonu u svojoj kompaniji, koje će zasigurno drugim sudionicima pomoći pri vlastitim rješenjima u primjeni novog zakona. 

Na kraju navedimo i neke tehničke podatke vezane za donošenje novog zakona. Premda je od strane MUP-RH-a najavljen tek krajem godine, Hrvatski sabor je usvojio prijedlog novog Zakona o zaštiti novčarskih institucija te je on stupio na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama   (NN 56/2015), odnosno 30. svibnja 2015. Svrha  Zakona je smanjenje rizika i povećanje zaštite osoba u novčarskim institucijama, što se postiže njihovom neposrednom zaštitom ili posredno, zaštitom njihove imovine, navedeno je u preambuli. Zaštita novčarskih institucija do sada je bila uređena kroz Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju koji prestaje važiti danom stupanja na snagu novog Zakona. Novčarske institucije koje su obveznici primjene novog Zakona su: Hrvatska narodna banka;  Hrvatski novčarski zavod; Financijska agencija (FINA) s pripadajućim dnevno-noćnim trezorima; banke i štedne banke s pripadajućim internim i eksternim bankomatima, dnevno-noćnim trezorima i sigurnosnim depozitnim spremnicima te interni i eksterni bankomati drugih pravnih osoba; stambene štedionice; poštanski uredi; poslovnice Hrvatske lutrije; mjenjačnice i mjenjačka mjesta; kladionice; kreditne unije; automat-klubovi; zlatarnice, srebrnarnice, filigranske radnje, poslovnice za otkup plemenitih kovina i dragocjenosti te pravne osobe i obrti za preradu plemenitih kovina; kasina i pravne osobe i obrti koje obavljaju novčarsko poslovanje putem uplatno-isplatnih transakcija gotovim novcem.