Cro ponuda - Gospodarski portal

U Zagrebu počeli Dani zaštite i sigurnosti

DV — 18.09.2015.


U Zagrebu počeli Dani zaštite i sigurnosti

Pripadnici sigurnosnih službi u petak, 18. rujna, u 11 sati odmjerit će snage u streljaštvu u Streljačkom klubu Las, u Folnegovićevoj 10. Sportskim igrama koje se nastavljaju malonogometnim turnirom u dvorani Martinovka u subotu 19. rujna u Zagrebu počinju Dani zaštite i sigurnosti 2015.

Manifestacija se održava povodom Dana zaštitara, koji se obilježava 21. rujna, a uključuje sportske igre, izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti, pokazne vježbe za građane u centru grada, kao i 1. Međunarodnu konferenciju o standardima sigurnosti namijenjenu tvrtkama privatne zaštite i korporativnom sektoru.

Visoki pokrovitelj petodnevnih događanja je Grad Zagreb, a glavni ciljevi su upoznati građane s uslugama i opremom koja se nudi u cilju povećanja njihove osobne i javne sigurnosti, te pridonijeti edukaciji stručnjaka iz područja sigurnosti kroz međunarodnu suradnju i iskustvo.

 Tijekom Dana zaštite i sigurnosti pružit će se cjeloviti prikaz usluga i opreme koje se nude u cilju povećanja osobne i javne sigurnosti. Kroz međunarodnu suradnju putem Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost okupit će se i stručnjaci u Hrvatskoj i regiji i zajedno s njima graditi programi informiranja i edukacije stručne javnosti i građanstva.

 
Od 20. do 22. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića građane očekuju izložba i prezentacija opreme i usluga sektora sigurnosti te spektakularne pokazne vježbe u realizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatske vatrogasne zajednice. Unutar Paviljona koji će biti postavljen na Trgu. Predstavit će se tvrtke Securitas Hrvatska, Titan Zagreb, D-Link Adria, EBC Technology, Vizura, UNIQA osiguranje...

Svečano otvorenje počinje u nedjelju, 20. rujna, u 12 sati, kada će se dodijeliti nagrade najboljima na nogometnom natjecanju i natjecanju iz streljaštva, a nakon toga slijedi izmjena straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije te počinje program pokaznih vježbi.

Svi koji dođu na Trg u to vrijeme imat će prilike vidjeti na koji način pripadnici Oružanih snaga RH detektiraju eksploziv i drogu te na koji način rade zaštitno tragačke potrage sa službenim psima. Također, pripadnici MORH-a pokazat će tehnike borilačkih vještina.

Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se i ove sezone naradila spašavajući turiste, predstavit će svoje zapovjedno vozilo i prezentirati karte koje su izradili u sklopu svog odjela kartografije a koje pridonose sigurnijem kretanju turista po neurbanim područjima. Posebno će atraktivan dio programa biti vježba spašavanja unesrećene osobe nakon potresa sa zgrade na glavnom zagrebačkom trgu.

S obzirom da će na Trgu svoj prostor imati i Hrvatski crveni križ, građani će imati priliku izmjeriti tlak i saznati kako pružiti prvu pomoć.

Hrvatska vatrogasna zajednica prezentirat će vježbu spašavanja unesrećene osobe iz automobila te vježbu s potražnim psima, dok će MUP prezentirati rad EOD robota za detekciju eksploziva te predstaviti svoje prevencijske programe. Program navedenih pokaznih vježbi, osim u nedjelju, ponovit će se i u ponedjeljak i utorak.