Cro ponuda - Gospodarski portal

Dani Slavonije u Zagrebu

Dalibor Vikić — 29.09.2015.


Dani Slavonije u Zagrebu

Drugi put za redom, Zagreb je otvorio širom vrata svojim gostima iz Slavonije, te uz zvuke tradicionalnih slavonskih pjesama najavio manifestaciju Dani Slavonije. koja se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Udruge branitelja proizvođača „Panonija“ iz Bošnjaka održava od 28. rujna do 2. listopada.

Manifestaciju je na Trgu bana Josipa Jelačića,  kako i priliči otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je istaknuo kako će Grad Zagreb nastaviti podržavati ovu značajnu manifestaciju koja okuplja obrte, udruge i poduzeća Slavonije, Baranje i Srijema. Posebno je zadovoljstvo izrazio spoznajom  što svoje mjesto među izlagačima imaju i predstavnici braniteljskih zadruga i branitelji koji uspješno djeluju u ovim teškim gospodarskim vremenima.

Svečanost otvorenja uveličao je  Šima Jovanovac, i KUD "Kristal Sladorana" iz Županje prikazom slavonske svadbe, KUD "Branimir" iz Bošnjaka te tamburaški sastavi. Uz prezentaciju i prodaju slavonskih delicija te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način ("poderane gaće", topljenje čvaraka...) kao i bogatu gastroponudu, očuvanje tradicionalnih zanata jedna je od zadaća na koju je Udruga branitelja proizvođača “Panonija” osobito ponosna. Izrada rukotvorina, zlatoveza i šlinge, tradicionalnih reklji, samo su dio bogate i raznovrsne ponude koju su pripremili organizatori.  Izložbeni štandovi na popularnom Jelačić placu, sa slavonskim kulenom, suhim mesom, sirom, medom, vinom, voćnim rakijama te tradicijskim rukotvorinama karakterističnim za geografsko područje Slavonije, Baranje i Srijema sigurno će naredna četiri dana biti pod pravom opsadom sladokusaca kako iz Zagreba tako i njihovih gostiju.

Četverodnevna manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, u sklopu koje će biti prikazana priprema slavonskih delicija na tradicionalan način, a uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji će moći uživati i u nastupima tamburaških sastava i kulturno-umjetničkih društava, upotpunjenu narodnim nošnjama, kao i predstavljanjem zaboravljenih zanata i običaja istočne Slavonije.