Cro ponuda - Gospodarski portal

Končar pustio u promet prvi brzi vlak koji spaja grad i prigradska naselja

Dalibor Vikić — 07.10.2015.


Končar pustio u promet prvi brzi vlak koji spaja grad i prigradska naselja

 Nakon što je tvrtka Končar-Električna vozila završila s proizvodnjom još jednog elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, Hrvatske želježnice pustile su u promet vlak za gradsko prigradski promet. U vlaku na relaciji Dugo Selo - Zagreb Glavni kolodvor - Savski Marof i obratno, među prvim putnicima jučer su bili Premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš.

 Ovaj prvi elektromotorni vlak, od deset koliko bi ih trebalo biti u opticaju  ima maksimalnu brzinu 160 kilometara na sat, ima 133 sjedeća mjesta, a sa stajaćim mjestima ukupni kapacitet vlaka je 505 putnika. Isto tako vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vlaku omogućen je i besplatan pristup internetu. Time je okončana prva faza realizacije ugovora koji je ta tvrtka iz sastava Končar grupe sklopila s HŽ Putničkim prometom u siječnju 2014. Ugovorom je predviđena gradnja 44 nova vlaka, 32 elektromotorna (16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz), te 12 dizel-električnih vlakova, ukupne vrijednosti 1,63 milijarde kuna. Prvi iz serije tih vlakova pušten je u promet 9. travnja ove godine, a naredni vlakovi biti će pušteni u promet tijekom tri sljedeće godine .

U Končaru su istakli da je riječ o najmodernijem niskopodnom vlaku, koji zadovoljava sve europske standarde i norme, te se odlikuje visokim stupnjem pouzdanosti zbog primjene novih tehnologija. Uvjereni su da će kroz izvjesno razdoblje ti vlakovi osim u Hrvatskoj biti prisutni i na tržištu u regiji, jer je riječ o proizvodu visoke kvalitete i prihvatljive cijene. To bi značilo i nova zapošljavanja, jer se na takvim složenim projektima angažira čitav niz partnera, kooperanata i podizvođača, Samo na ovome projektu radilo je oko 100 kooperanata.