Cro ponuda - Gospodarski portal

Rekordna turistička sezona - 8,4 posto više turista

DV — 09.10.2015.


Rekordna turistička sezona - 8,4 posto više turista

Ministar turizma Darko Lorencin na konferenciji za novinare u Splitu predstavio je rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine. Naglasio je da su povoljni rezultati za rujan ove godine popravili  cjelokupnu dosadašnju ovogodišnju brojku noćenja koja je u prvih osam mjeseci ove godine bila u porastu u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 6,5 posto, ali je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci taj porast 7 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2014. Godine.  Istaknuo je da ga posebno veseli što je u prvih devet mjeseci ove godine porastao broj dolazaka domaćih turista za 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. „To je činjenica koja ide u prilog makroekonomskim pokazateljima gospodarskog rasta ove godine, odnosno rasta BDP-a što je dalo određene rezultate i potaknulo potrošnju“ rekao je ministar Lorencin.

Najavivši kako se i u listopadu ove godine očekuju povoljni turistički rezultati, ministar je ocijenio kako je na povoljnu ovogodišnju turističku godinu utjecala i realizacija programa „Hrvatska 365“. Podsjetio je kako će se za turističku 2015. nastaviti u svijetu promidžba našeg turizma pod sloganom „Hrvatska puna života“. Također je najavio kako će sljedeće godine predstavnici Američkih putničkih agencija održati u Dubrovniku svoju redovitu godišnju skupštinu.

- Mi jesmo imali upite (o migrantima op. a.) što putem turoperatora, što putem naših diplomatskih predstavništava i Ministarstva vanjskih poslova, ali mi promptno na to reagiramo. Za Europu ne toliko, ali za izvaneuropska tržišta bitno je poslati kvalitetne informacije i držati  informiranim pogotovu turoperatore i specijaliste koji se bave Hrvatskom, rekao je ministar Lorencin.