Cro ponuda - Gospodarski portal

Svečano obilježen Dan kravate

Dalibor Vikić — 19.10.2015.


Svečano obilježen Dan kravate

Nakon što je Hrvatski sabor 18. listopada 2008.proglasio Danom kravate, kravati je odao posebnu počast. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim dijelovima svijeta.                              

Glavni program obilježavanja Dana kravate održan je na zagrebačkom Markovom trgu. Posjetitelji su imali priliku vidjeti uprizorenje Stomorine, običaja specifičnog za Omišalj kada mladići i djevojke, uoči Velike Gospe, na obruče pričvrste svilene  facole(svilene rupce). Brojni građani i turisti imali su priliku pratiti pravi spektakl gdje su Omišljani predstavili svoju povijesnu feštu  uključujući vezivanje i dizanje „bandire“ – stijega ukrašenog svilenim maramama.Naime, od pamtivijeka su se u hrvatskom narodu muškarac i žena obećavali jedno drugom upravo darivanjem rupca.

Točno u podne postrojila se postrojba Počasne satnije kravat pukovnije. U raskošnoj postavi s 13 konjanika, 16 pripadnika pješaštva i 9 članova Bubnjarskog vojnog orkestra Počasne satnije Kravat pukovnije, a u ceremoniji Smjene straže sudjelovao je i slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke Frano Ivković.
Ovogodišnjoj proslavi Dana kravate pridružili su se prijatelji kravate diljem Europe i svijeta. Dan kravate obilježio se postavljanjem izložbe Priča o kravati te raznovrsnim, prigodnim i svečanim okupljanjima.

Inicijativu za obilježavanje dana kravate potaknula je  Academica Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi kulturnom baštinom kravate. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga je Academia Cravatica proglasila 18. listopada za dan kada će se svake godine obilježavati hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Tome u prilog ide i činjenica da su hrvatski europarlamentarci podržali inicijativu ustanove Academia Cravatica pri Europskom parlamentu za službenim proglašenjem Europskog dana kravate.