Cro ponuda - Gospodarski portal

Započeo MEETING G2.1

DV — 27.10.2015.


Započeo MEETING G2.1

 Otvarajući današnju konferenciju Josip Hrgetić direktor projekta "Meeting G2.1“ istaknuo je kako je cilj ove konferencije istraživanje novih tržišta i mogućnosti koje pružaju europske i hrvatske institucije za ulaganja u Hrvatskoj i ujedno poručio kako je globalizacija omogućila bolju povezanost hrvatske dijaspore sa Hrvatskom, te lakše umrežavanje i povezivanje u stvaranju poslovnih uspjeha.

„Na ovoj konferenciji imamo priliku upoznati ljude koje dolaze iz 17 zemalja u kojima živi i radi 3 milijuna Hrvata izvan domovine. Iskoristimo ovu priliku, ne samo da naglasimo što pruža Hrvatska u poslovnom smislu, nego da razvijemo poznanstva s Hrvatima koji žive po svijetu, gdje mogu širiti svoje osobne granice, financijske i poslovne“ kazao je Hrgetić. Kao prepreke u poslovanju, Hrgetić je naveo hrvatsku birokraciju i administraciju te ulagačku neizvjesnost. Poručio je kako će, unatoč problemima, iseljenici novoj hrvatskoj vladi dati punu potporu, ali i stalno pratiti njen rad. 

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost prilikom svog izlaganja spomenuo je kako je Hrvatska u svijetu prepoznata kao odično mjesto za odmor, ali osim što je nesumnjivo lijepa, ima dosta toga za ponuditi. „Tek sad, ulaskom u EU i promjenama u zakonodavstvu zahvaljujući investitorima, vidimo da se u Republici Hrvatskoj može raditi i proizvoditi“ kazao je Novinić i pritom izdvojio neke od uspjelih inicijativa kao što su izrada općeg poreznog zakona i mogućnost plaćanja PDV-a po naplati za male poduzetnike. Istaknuo je ključne zakone koji su utjecali na povećanje investicija:  konkurentni poticaji koji podrazumijevaju do 55% investicijskih troškova, do 18.000 EUR potpora po svakom novozaposlenome, do 1 milijun EUR potpora za kapitalne troškove, do 0,5 milijuna EUR potpora za istraživanje i razvoj, porezne olakšice i pristup fondovima EU.Novinić je istaknuo da ima dobrih primjera investicije u Hrvatskoj koji pokazuju da je poslovna klima dovoljno dobra. „Nismo riješili sve probleme, kao što su prenormiranost i pravosuđe, no kroz radnu skupinu koju smo oformili pokušavamo ubrzati procese iako ne možemo utjecati na tijek događaja - uostalom, to ne bismo ni smjeli. Mi smo tu saveznici, nismo politička struktura, mi smo ljudi koji se bavimo ovim poslom, imamo zadatak predlagati i nuditi rješenja da se neke stvari konačno promijene“ kazao je na kraju Novinić.

Joško Perica i Maša Šarić iz Ernst & Younga, sudionicima konferencije pojasnili su pravne  i porezne aspekte bitne potencijalnim ulagačima. Na panel diskusiji Inovacije/Start-upovi/Poslovni anđeli, pod moderatorskom palicom Ace Momčilovića iz MBA Croatia, sudjelovali su Nikola Kapraljević, Goran Vlašić, Ratko Mutavdžić, Boris Guina i Hrvoje Prpić.