Cro ponuda - Gospodarski portal

Zagreb proglašen najljepšom božićnom destinacijom u Europi

DV — 11.12.2015.


  Zagreb proglašen najljepšom božićnom destinacijom u Europi

Zahvaljujući manifestaciji Advent u Zagrebu, glavni hrvatski grad izabran je za najbolju adventsku i božićnu destinacija u Europi u izboru organizacije European Best Destinations (EBD) sa sjedištem u Bruxellesu, izvijestila je u petak Turistička zajednica grada Zagreba

Glavni hrvatski grad dobio je 29.901 od ukupno 101.707 glasova osoba iz 176 država, koje su sudjelovale u anketi EBD-a.

Glasovanje je trajalo deset dana, a sudionici ankete birali su najomiljenije europsko adventsko i božićno odredište prema kriterijima kvalitete, ugleda i bogatstva ponude vezane uz Božić.

'U vrijeme došašća Zagreb nudi posebno ozračje koje se jednostavno mora doživjeti. Sve veći broj turista odabire glavni grad Hrvatske kao svoje odredište u to doba godine, jer je dobra zabava zajamčena na gotovo svakom koraku. Gradske ulice i trgovi pozivaju vas da se opustite i uživate u pjesmi, plesu i drugim vrstama zabave s obitelji i prijateljima. Uživati možete i u tradicionalnim delicijama ili tematskim programima', kaže se uz ostalo u objašnjenju pobjedničkih zagrebačkih aduta, uz naglasak na neponovljivom šarmu zagrebačkog gradskog središta.

Iza Zagreba na ljestvici 'must see' europskih adventskih destinacija slijede Strasbourg, Aachen, Colmar (Francuska), Bruxelles, Leipzig itd.

Ovogodišnji Advent u Zagrebu šesti je po redu kojeg uz Grad Zagreb, Koncertnu direkciju Zagreb te brojne druge partnere iz javnog i privatnog sektora od 28. studenoga ove do 10. siječnja iduće godine organizira Turistička zajednica grada Zagreba. Neke od novosti ovogodišnjeg Adventa su Adventski kalendar (revitalizacija i oživljavanje četiri zapuštena i neotkrivena dvorišta i prolaza Donjeg grada), Božić starog Zagreba i Ledene skulpture (12.-24. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori i na platou Gradec), Festival božićnih kolača & kolačića (16.- 23. prosinca u Galeriji Karas) te veći i sadržajniji Ledeni park/klizališe na otvorenom na Trgu kralja Tomislava.


Prošle godine Zagreb je u adventskom razdoblju u prosincu posjetilo više od 56 tisuća domaćih i stranih turista, koji su ostvarili 101,5 tisuća noćenja, što su bili porasti od 21 posto u odnosu na prosinac prethodne godine. Najviše turista tada je u Zagreb došlo iz Italije, BiH i Slovenije, dok su u noćenjima na prva tri mjesta bili Talijani, gosti iz BiH i Nijemci.