Cro ponuda - Gospodarski portal

Dodijeljene Zlatne kune najuspješnijim gospodarstvenicima

Dalibor Vikić — 16.12.2015.


Dodijeljene Zlatne kune najuspješnijim gospodarstvenicima

Uz gospodarstvenike, ovom svečanom skupu prisustvovali su i predstavnici gospodarskih, znanstvenih i institucija lokalne i regionalne samouprave,

Uvod u cjelokupno događanje bio je kratki film „500 dana Hrvatske gospodarske komore“, tematski posvećen reformskom procesu kroz koji je prošla ta institucija od dolaska novog vodstva, s naglaskom na najznačajnijim aktivnostima i novim uslugama.  

Prigodno izlaganje održao je predsjednik Komore Zagreb dr. sc. Zlatan Frӧhlich, istaknuvši da je konkurencija za dodjeljivanje Plaketa Zlatna kunai ove godine bila velika, a kako je pojasnio, kriteriji izbora najboljih uključili su financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost, mjerljivu ukupnim prihodom, ulaganjem u razvoj, izvozom, novim proizvodima, zapošljavanjem i društveno odgovornim poslovanjem. Ovogodišnji gospodarski laureati, rekao je, pokazali su se odgovornim i uspješnim poduzetnicima, dodavši da njihova poslovna dostignuća unose optimizam u brži oporavak hrvatskoga gospodarstva. Osvrnuo se i na aktivnosti Komore Zagreb u 2015. godini, stavljajući naglasak na jačanje suradnje s poslovnom zajednicom kroz novopokrenute potporne usluge i projekte Hrvatske gospodarske komore namijenjene poduzetnicima.

U kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba dobitnikPlakete Zlatna kuna Komore Zagreb je Mlinar d.d., koji je s nešto više od tisuću zaposlenih lani ostvario ukupan prihod od 381 milijun kuna, od čega je 14 milijuna kuna prihodovano kroz izvoz na slovensko, njemačko i mađarsko tržište, uz istodobno ostvarenu dobit razdoblja od 45 milijuna kuna.. U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije drugu godinu zaredom Plaketom Zlatna kuna nagrađena je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., tvrtka sa 704 zaposlenih koja je i poslovne 2014. ostvarila respektabilne rezultate, završivši je s ukupnim prihodom nešto većim od 705 milijuna kuna, pri čemu je 91 posto prihodovano kroz izvoz, dok je dobit godine iznosila 19,7 milijuna kuna.

U kategoriji srednje velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba Plaketu Zlatna kuna Komore Zagreb dobio je Emerson d.o.o. čijih se 170 zaposlenika bavi dizajnom i izgradnjom energetske infrastrukture u sektoru telekomunikacija i drugim područjima, razvivši na temelju vlastite ideje proizvodnju energetskog dijela podatkovnih centara ugrađenih u kontejnerske module, tzv. Modularni Data Centar. S područja Zagrebačke županije u kategoriji srednje velikih trgovačkih društava Plaketu Zlatna kuna dobio je Kvasac d.o.o. iz Prigorja Brdovečkog koji svoju djelatnost temelji na proizvodnji kvasca i pekarskih dodataka te stalnom razvoju novih proizvoda kroz svoj Poslovni centar.

U kategoriji malih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba dobitnik Plakete Zlatna kuna Komore Zagreb je Šafram d.o.o. koji svoj tržišni imidž gradi kao pouzdana kuća začina.   U istoj kategoriji s područja Zagrebačke županije nagrađen je Bijuk HPC d.o.o. iz Samobora koji se bavi proizvodnjom precizne armature i hidrauličnih komponenti u okviru moderna tvornice, opremljene suvremenim CNC strojevima najnovije generacije

Na ovom svečanom skupu dodijeljeno je i Posebno priznanje Hrvatske gospodarske komore koje je uručeno Hrvatskoj elektroprivredi, u povodu 120. obljetnice elektroprivrede u Hrvatskoj i uspostavljanja prvog elektroenergetskog sustava na tlu Hrvatske davne 1895. godine kad je u rad puštena Hidroelektrana Krka. U ime HEP-a, Priznanje je primila Sonja Ivoš.

Također, ovom prigodom uručeni su i vaučeri HGK-a trima zagrebačkim tvrtkama za izradu prijavne dokumentacije vezane uz njihove projekte koji bi se trebali sufinancirati iz strukturnih fondova EU-a. Vaučere od po 10 tisuća kuna, temeljem drugog natječajnog kruga dobili su Geneza d.o.o., za projekt modernizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta pogona za proizvodnju vina u Iloku; Lagadema d.o.o., za projekt razvoja nove proizvodnje medicinskih pomagala u Lipiku; Naše klasje d.o.o., za projektrekonstrukcije proizvodnog pogona u Ivanić-Gradu, uvođenje nove proizvodne linije i unapređivanja tehnoloških procesa. 

U ime svih nagrađenih zahvalio se Dragan Bilač, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, rekavši da je Zlatna kuna značajno priznanje tvrtkama za postignute rezultate, ali i poticaj u novim poslovnim aktivnostima, što u konačnici znači i iskorak ka snažnijem gospodarstvu, u čemu je bitna i potpora Hrvatske gospodarske komore.