Cro ponuda - Gospodarski portal

Hrvatska obrtnička komora postaje član Europske udruge graditelja (EBC)

— 22.01.2016.


Hrvatska obrtnička komora postaje član Europske udruge graditelja (EBC)

Hrvatska obrtnička komora na 8. sjednici Upravnog odbora održanoj 18. prosinca 2015. godine prihvatila je poziv Europske udruge graditelja, čime je odobreno pristupanje HOK-a EBC-u, sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze.

Učlanjenje Hrvatske obrtničke komore u EBC događa se u istoj godini kad navedena organizacija obilježava 25 godina od osnutka. Nadamo se da je naše pristupanje potvrda snazi i vjetar u leđa nastavku dobrog i korisnog rada za europsko obrtništvo i graditeljstvo općenito.

Europska udruga graditelja je stručno interesna organizacija osnovana 1989. kako bi predstavljala, branila i promovirala interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika u graditeljskom sektoru u uskoj suradnji s komorama i drugim nacionalnim organizacijama i strukovnim udruženjima. Članovi EBC-a su nacionalne stručno – poslovne organizacije koje promiču interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika. Trenutačno, EBC predstavlja 15 stalnih članova, interesnih organizacija iz: Belgije, Nizozemske, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Rumunjske, Luksemburga, Latvije, Mađarske i od nedavno - Hrvatske. Uz pet pridruženih članica i partnerskih organizacija, Europska udruga graditelja predstavlja čak 2 milijuna obrtnika i malih poduzeća na razini EU, čime obuhvaća veći dio europskog graditeljskog sektora. Preko stalnog ureda u Bruxellesu, EBC radi u uskoj suradnji s Europskim udruženjem obrtnika, malih i srednjih poduzeća (UEAPME) i s Europskim uredom za standardizaciju proizvoda obrta, malih i srednjih poduzeća (NORMAPME), organizacija kojih je EBC član.

Glavne teme kojima se EBC bavila u jubilarnoj, 25. godini postojanja ove organizacije, svakako su bile projekti jačeg uključivanja žena i mladih u građevinske poslove i problematika vezana uz Europsko zajedništvo za promociju naukovanja s naglaskom na graditeljstvo. Također, za EBC je važno pitanje visine poreza na dodanu vrijednost za građevinske radove usko vezane uz obnovu zgrada, gdje se EBC bori za snižavanje ove stope u zemljama članicama. Snažna je uključenost ove organizacije u Europski socijalni dijalog i formiranje stajališta EBC-a vezano za navedenu studiju te posljednje, ali jednako važno - razvoj Europske platforme za borbu protiv neregistrirane djelatnosti.

Glavna pitanja i problemi graditeljskog sektora malog i srednjeg gospodarstva slična su u svim zemljama EU i mogu se riješiti ili donošenjem jedinstvenih mjera na razini administracije u Bruxellesu ili prenošenjem iskustava među članicama EBC-a. Stoga Hrvatska obrtnička komora s optimizmom i velikim očekivanjima gleda na nastavak i još čvršću suradnji ovih dviju institucija na novim i zajedničkim inicijativama i projektima.