Cro ponuda - Gospodarski portal

Šest hrvatskih kampova među najboljim europskim kampovima

— 27.01.2016.


Šest hrvatskih kampova među najboljim europskim kampovima

Uz pet kampova koji su iznova dobili priznanje za najbolje europske kampove ADAC BestCamping - Zaton, Krk, Valalta, Lanterna i Park Umag, po prvi je put tu oznaku dobio i Straško iz Novalje.

ADAC-ov vodič jedan je od najvažnijih kamping vodiča na svijetu, a novi je vodič za ovu godinu predstavljen na krajem prošlog tjedna završenom turističkom sajmu CMT u njemačkom Stuttgartu na posebnoj svečanosti na kojoj su, uz brojne uzvanike iz svijeta, sudjelovali i predstavnici hrvatskih kampova te Kamping udruženja Hrvatske (KUH) iz kojeg su u utorak i izvijestili o tom vodiču.

- Uz šest kampova koji su ocjenjeni najboljima te nose oznake ADAC BestCamping, još je 28 kampova označeno simbolom koji ukazuje na vidljivo povećanje kvalitete, od kojih je osam u Istri, 12 na Kvarneru, tri u Zadru, po dva u Šibeniku i na kontinentu te jedan u Splitu, ističu iz KUH-a.

Od ostalih posebnih oznaka, šest hrvatskih kampova označeno je kao 'kampovi sa sveobuhvatnom wellness ponudom', a iz KUH-a zanimljivim drže da je od ukupnih 119 kampova u tom vodiču čak 110 označeno kao kampovi na (iznadprosječno) lijepoj lokaciji.

 Ocjene kampova 3,5 od ukupno mogućih 5

- Gledajući prosječne ocjene kampova, kvaliteta hrvatskih kampova po ADAC-u povećana je za tek 1,7 posto u odnosu na lani i iznosi 3,5 od mogućih 5, kažu iz KUH-a, dodajući da po regijama najkvalitetnije kampove s ocjenama iznad prosjeka imaju iznova Istra, Kvarner i Zadar, dok su kontinentalni kampovi po ADAC-u prosječno kvalitetniji od kampova u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Ipak, najveći porast kvalitete u 2016. u odnosu na prethodnu godinu po ADAC-u imaju kampovi u Splitu, Šibeniku i Kvarneru. Promatrajući ocjenjene kampova po pojedinim elementima ocjenjivanja, na razini Hrvatske najveći porast je u kvaliteti kupališne ponude-bazena, za 19,3 posto, te kvalitete sanitarija, za 9 posto, dok se, kako kažu iz KUH-a, na žalost, drugu godinu za redom ponavlja pad kvalitete u elementu 'kupališne ponude (more, jezera, rijeke)' gdje je prosječna ocjena hrvatskih kampova pala za 5,4 posto.

- To jasno ukazuje na potrebu hitnog uređenja naših plaža, gdje zaostajemo za konkurencijom, upozoravaju iz KUH-a.