Cro ponuda - Gospodarski portal

Duga Resa prvi europski grad s ultrabrzim internetom

— 10.03.2016.


Duga Resa prvi europski grad s ultrabrzim internetom

Grad Duga Resa je u utorak predstavljanjem projekta "Točka preokreta u razvoju Duge Rese - Duga Resa smart city" označila početak tehnološki napredne i inovativne faze u koju su grad i regija zakoračili uvođenjem širokopojasnog bežičnog interneta brzine do jednog gigabita u sekundi.

 Riječ je o prvoklasnom razvojnom resursu koji zajedno s projektnim i upravljačkim znanjima može podići kvalitetu života cijele Karlovačke županije, pri čemu se ponajprije cilja na gospodarstvenike kojima inovacije ovog tipa omogućavaju podizanje konkurentnosti kako na domaćim, tako i na svjetskim tržištima. Titulu prvoga europskog grada koji se može pohvaliti ultrabrzim Hrvinternetom Dugoj Resi donijela je suradnja Grada s konzultantskim tvrtkama MICRO projekt, Future vision, Dynamic Digital Development ltd te Institutom Ruđer Bošković. 

 “Želimo zaustaviti iseljavanje naših mladih i omogućiti im da u Dugoj Resi pronađu posao. Takvo što možemo postići isključivo osnaživanjem gospodarstva i upravo smo poduzeli jedan od najvažnijih koraka u tom smjeru", poručio je na predstavljanju Ivan Barišić, gradonačelnik Duge Rese. Tomislav Boljar, dogradonačelnik Duge Rese, najavio je da je Duga Resa svoja znanja i vještine spremna podijeliti s ostatkom Hrvatske. "Vjerujemo da će ova tehnologija zainteresirati u vrlo kratkom vremenu i Ministarstvo uprave, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture", smatra Boljar. 

Da je riječ o pravoj revoluciji koja će se uskoro zahvatiti sve krajeve Hrvatske, najavio je Mario Novosel, suvlasnik i direktor tvrtke Future Vision. "Ultrabrzi gigabitni i višebitni internet prodrijet će do svih ruralnih i otočnih područja. Do 2020., u skladu s zadacima EU, 100 posto stanovništva treba imati brzi pristup internetu, a njih 50% treba imati pristup internetu još većih brzina", poručio je Novosel. "Informacijske tehnologije jedan su od najpropulzivnijih sektora današnjice, pri čemu Ruđer inovacije pri Institutu Ruđer Bošković predstavljaju posrednike u komercijalizaciji inovacijske kulture", složio se Hrvoje Žnidar, direktor Ruđer inovacija.

 Na nebrojene mogućnosti rasta upozorio je i Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. "Duga Resa upravo je uklonila 99% razloga zašto ljudi odlaze živjeti u veće gradove poput Zagreba jer sad se odavde svi poslovi mogu jednako dobro i brzo obavljati kao u metropolama", smatra Njavro.  "Naš je cilj pokretanje gospodarstva. Republika Hrvatska uskoro bi, zahvaljujući sinergiji potencijala i potreba javnog sektora, gospodarstva te akademske zajednice, mogla postati središtem tehnološke revolucije", poručio je na kraju Mladen Šimunac, predsjednik Uprave MICRO projekta. (Poslovni dnevnik)