Cro ponuda - Gospodarski portal

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova u 15 hrvatskih gradova

— 15.03.2016.


Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova u 15 hrvatskih gradova

Festival će početi 18. ožujka u Dubrovniku, a završiti 4. studenoga u Koprivnici, a u okviru njega bit će održani prodajni sajmovi, predstavljeni stari zanati, organizirat će se edukativne te gastro ikulinarske radionice, sve što bi moglo unaprijediti poslovanje obrtnika te malih i srednjih poduzetnika, najavili su organizatori projekta iz Styria medija grupe Hrvatska. 

Na predstavljanju projekta sudjelovao je i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je najavio značajne promjene u regulativi vezanoj uz sredstva iz EU fondova. "U 2015. volumen alokacije sredstava iz EU fondova nismo iskoristili niti do deset posto pa radimo rekonstrukciju pravila koju ćemo objaviti za desetak dana. Projekti koji su bili raspisani prošle godine bili su dobri, ali su uvjeti koje smo postavili bili nedohvatljivi realnom sektoru, odnosno poduzetnicima", objašnjava Horvat, ističući uz ostalo i kako Ministarstvo poduzetništva i obrta radi na šest novih natječaja. 

Jedan od suorganizatora festivala je Hrvatska zajednica županija, a njen predsjednik, župan šibensko-kninski Goran Pauk naglasio je kako županije, uz ostalo, rade na prometnoj, obrazovnoj, ali i poduzetničkoj infrastrukturi, primjerice planirajući gospodarske zone. 

"U Šibensko-kninskoj županiji orijentirani smo na obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, dok se velikima pomaže na druge načine. Radimo i na kreditnim linijama koje se odobravaju poduzetnicima, subvencioniramo kredite i slično", rekao je Pauk. 

Kaže kako je iznimno sretan zbog opstanka TLM-a jer će, smatra, od nastavka rada TLM-a koristi imati i lokalni poduzetnici, naslonjeni na tu veliku tvrtku. 

Među institucionalnim partnerima projekta je i Hrvatska obrtnička komora (HOK), čiji predsjednik Dragutin Ranogajec kaže kako želi razbiti famu po kojoj su djeca koja upisuju trogodišnja zanimanja manje vrijedna od onih koja upisuju gimnaziju te mnogo očekuje od kurikularne reforme. 

Ranogajec je rekao i kako je pri kraju potpisivanje sporazuma s Inom koji će obrtnicima omogućiti jeftinije gorivo. (H)