Cro ponuda - Gospodarski portal

Sinj i dalje najsigurniji grad u Hrvatskoj!

Dalibor Vikić — 06.04.2016.


Sinj i dalje najsigurniji grad u Hrvatskoj!

Sinj je najsigurniji hrvatski grad iznad 20.000 stanovnika. Pokazuju to rezultati velike analize sigurnih gradova koju je časopis ‘Zaštita’ proveo u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb na temelju podataka MUP-a za 2015. godinu.

Na Osmoj regionalnoj konferenciji Sigurnost gradova SIGG 2016. u Zadru proglašeni su rezultati natječaja i održana je svečana dodjela priznanja za najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost i časopisa ‘Zaštita’ tvrtke Tectus, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Analizom je obuhvaćeno ukupno 29 gradova s populacijom većom od 20.000 stanovnika. Osim ukupne sigurnosti, analizirana je i stopa kriminaliteta te pojedinačna sigurnost gradova kada su u pitanju nasilna kaznena djela, imovinska kaznena djela, žrtve u prometu i zlouporaba droga.

Grad Sinj je sa stopom od 1.51 već tri godine zaredom najsigurniji grad u Hrvatskoj. Grad Sinj je u 2015. godini bio najsigurniji hrvatski grad, pokazalo je istraživanje o sigurnosti hrvatskih gradova, koje je uspoređivalo stope nasilnih i imovinskih kaznenih djela, kaznenih djela počinjenih u prometu te zloporabi droga, a rezultati su predstavljeni u utorak na početku trodnevne 8. međunarodne konferencije Sigurnost gradova u 2016., koja se održava u Zadru.

Sinj je najsigurniji grad sa stopom od 1,51 ukupne sigurnosti. Na drugom mjestu je Petrinja sa stopom 1,75 a na trećem Samobor s 1,79. Među deset najsigurnijih gradova su i Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split.

Sinj se učvrstio na prvoj poziciji kada je u pitanju sigurnost od kriminala jer je i prošle dvije godine bio najsigurniji hrvatski grad veći od 20.000 stanovnika po sva četiri pokazatelja, a prema istraživanju koje već sedam godina provode Hrvatski forum za urbanu sigurnost i časopis Zaštita. Istraživanje obuhvaća 29 gradova s više od 20.000 stanovnika.

Istraživači ističu i visoko mjesto Dubrovnika, koji usprkos brojnim turistima i gužvama drži pod kontrolom stopu kriminaliteta jer je na ljestvici za 2015., zauzeo visoko peto mjesto dok je godinu ranije bio čak i bolji – treći, skočivši na tu poziciju s 13. mjesta u 2013.

Među najsigurnijim gradovima na ljestvicu su u prvih deset 2015. u odnosu na godinu ranije ušli i gradovi Sisak i Vukovar, koji su u 2014. bili vrlo blizu top deset gradova. Iz prvih deset ispali su Virovitica, Velika Gorica i Kaštela.

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela (ubojstva, silovanja, teške tjelesne ozljede) istraživanje je pokazalo da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu.

S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, a visoko na ljestvici su i Koprivnica, Vukovar te Đakovo.

Najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. zabilježeno je u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici.

Prometno najsigurniji gradovi bili su pak Petrinja, Đakovo i Sinj, u kojima je lani bilo najmanje teško stradalih i smrtno stradalih u prometu.

Na konferenciji Sigurnost gradova u 2016. proglašeni su i rezultati natječaja za najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice, a najveći broj glasova Stručnog povjerenstva dobio je projekt Zadarske županije "Sigurnost u turizmu Zadarske županije 2015.".