Cro ponuda - Gospodarski portal

Svečana Akademija povodom Dana Hrvatske obrtničke komore

— 03.07.2016.


Svečana Akademija  povodom Dana Hrvatske obrtničke komore

Iako u posljednjih nekoliko kvartala Hrvatska postiže gospodarski rast, trendovi u obrtništvu i dalje su negativni, jer je prije pet godina bilo više od 86 tisuća aktivnih obrta, a danas ih je 10 tisuća manje, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec na svečanoj akademiji.Razlozi takva stanja, kako je rekao, su višestruki. "HOK već godinama upozorava da su obrtnici opterećeni brojnim nametima, a visoki troškovi poslovanja, nedostupnost jeftinog kapitala, strog inspekcijski nadzor i velika prisutnost sive ekonomije iz dana u dan otežavaju im poslovanje", kazao je Ranogajec ističući kako Komora čini sve da očuva, unaprijedi i razvije obrtništvo. Ponovio je kako se obrtnici godinama zalažu za reformu strukovnog obrazovanja te kako je krajnje vrijeme da se obrazovanje uskladi s potrebama gospodarstva.

 Na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja HOK-a „Zlatne ruke najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija.

Također, promovirani su novi majstori, njih1.368, koji su položili majstorske ispite proteklih godinu dana.  U ime novih majstora simbolično je diplomu preuzeo Ante Paštar, mladi majstor obućar iz Splita.

Ove godine Statuu „Zlatne ruke“ s poveljom, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija primili su: DARKO DRAŽENOVIĆ, Strojobravarski obrt Draženović iz Karlovca;DARKO FRANKOL,Moby Dick, obrt za proizvodnju, trgovinu i popravak obuće iz Koprivnice i MARIJAN KARLOVIĆ, Karlović, obrt za ugostiteljstvo, lov, proizvodnju i usluge iz Samobora.

Plaketu „Zlatne ruke“ s pisanim priznanjem dobila je: ANDREJA BUKŠA, „ADEA    za ugostiteljstvo i trgovinu“ iz Paga; LJAZER ČIVLJAK,  "ZLATARNA SIMON ČIVLJAK“ iz Šibenika; ILIJA JELOVIĆ,  "AS Mesnica"  iz Županje; ŽELJKO MILOŠEVIĆ,  "FRIGO, servis kućanskih aparata"  iz Nove Gradiške; IVAN PRGOMET, "Frizerski salon za muškarce"  iz Zagreba i MILJENKO RATKOVIĆ,  "Stolarija i pilana Ratković"  iz Varaždinskih toplica.

Ujedno, na Akademiji su dodijeljene nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“ najboljoj učenici, Patriciji Petreković, učenici trećeg razreda za zanimanje frizer u Srednjoj školi Viktorovac, Sisak; najboljoj školi, Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek i najboljoj mentorici, Mariji Posavec iz Koprivnice, vlasnici Frizerskog salona Mulier. 

Temeljem sporazuma o obrazovnoj, stručnoj, tehničkoj i znanstveno-istraživačkoj suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, Visoka škola Nikola Šubić Zrinski dodijeljena je  Patriciji Petreković, dobitnici nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta "Šegrt Hlapić" za 2016. godinu u kategoriji najbolja učenica, trogodišnju stipendiju stručnog studija Ekonomija poduzetništva.

Svečana Akademija održana  je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

 

Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske usvojio je 29. srpnja 1993. godine Zakon o obrtu. Ovim Zakonom, obnovljena je Hrvatska obrtnička komora (HOK) te utvrđeni njezini zadaci u promicanju i zastupanju hrvatskog obrtništva. Hrvatski obrtnici po prvi puta dobili su hrvatski zakon o obrtu i komoru koja u svom nazivu nosi ime Hrvatska obrtnička komora. Obnoviteljska skupština HOK-a održana je 1. srpnja 1994. godine, kada je počela i primjena Zakona o obrtu te se taj dan obilježava kao Dan HOK-a.