Cro ponuda - Gospodarski portal

Prihodi od turizma u prva tri mjeseca porasli 16 posto

— 05.07.2016.


Prihodi od turizma u prva tri mjeseca porasli 16 posto

Podaci HNB-a pokazuju i da su turistički prihodi iz osobnih razloga (od turista koji su privatno boravili u Hrvatskoj) porasli za 55,7 milijuna eura ili za 18,4 posto, na 357,5 milijuna eura u prva tri mjeseca ove godine. 

S druge strane, prihodi od dolazaka iz poslovnih razloga bili su manji za 1,2 milijuna eura u odnosu na prva tri mjeseca 2015. te su iznosili 33,3 milijuna. 

S takvim prihodima od putovanja, udjel turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u prvo tromjesečju ove godine 3,8 posto, što je porast udjela za 0,3 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

"Ostvareni prihodi u turizmu u prva tri mjeseca ove godine pokazatelj su sve veće snage hrvatskog turističkog sektora, ali i da u budućnosti možemo računati da će predsezona imati sve važniji utjecaj na turizam i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. 

S obzirom na investicije koje se planiraju ove godine u hotelski sektor i dodatne sadržaje vjerujem da će se pozitivan trend prihoda nastaviti i dalje te da će ova godina i po tome nadmašiti prošlu", rekao je ministar turizma Anton Kliman. (H)