Cro ponuda - Gospodarski portal

Najava više od pola milijuna posjetitelja u hrvatskim svetištima tijekom blagdana Velike Gospe

— 13.08.2016.


Najava više od pola milijuna posjetitelja u hrvatskim svetištima tijekom blagdana Velike Gospe

Najrazvijenije nacionalno svetište Majke Božje Bistričke godišnje posjećuje oko 800 tisuća hodočasnika te se u lokalnim objektima ostvaruje oko 13 tisuća noćenja. Prema podacima turističke zajednice u razdoblju od 13. do 15. 8. 2015. zabilježeno je oko 250 tisuća hodočasnika (podaci župnog ureda Svetišta Majke Božje Bistričke), a ostvareno je 480 noćenja. U istom razdoblju ove godine predviđa se dolazak oko 300 tisuća hodočasnika, te oko 500 noćenja.

Prema podacima iz Svetišta Majke Božje Trsatske za blagdan Velike Gospe u 2015. godini Svetište je posjetilo oko 40 tisuća hodočasnika te predviđaju da će i ove godine broj posjetitelja biti isti ili veći. Prema podacima TZ Grada Rijeke na području grada u razdoblju od 13. do 15. 8. 2015. ukupno je ostvareno 2253 dolazaka te 4803 noćenja. Obzirom na kontinuirani porast ostvarenih noćenja na području grada Rijeke, procjenjuju porast ostvarenih noćenja i za navedeno razdoblje u ovoj godini.

Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu očekuje oko 75 tisuća hodočasnika ove godine, dok je u 2015. godini, prema procjenama svetišta, Aljmaš posjetilo 70 tisuća hodočasnika.

U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske procjena za razdoblje od 6. kolovoza do 1. listopada 2016. (početak Devetnice i završno hodočašće Makarskog dekanata) iznosi 200 tisuća hodočasnika. Ove godine Svetište je u 300-oj obljetnici krunidbe Gospine slike (22. rujna 1716.) te se tako vjerske svečanosti produžuju sve do tog datuma. Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 2016. očekuje se oko 50 tisuća hodočasnika.

 

U Pleternici Svetište Gospe od suza temeljem podataka TZ Grada Pleternice u 2015. posjetilo je 150 tisuća hodočasnika, kroz 9 dana devetnice, a od toga broja, samo zadnji dan u Pleternici boravilo je 40 tisuća hodočasnika. Procjena za ovu godinu je 160 tisuća hodočasnika, 40 tisuća za 31. kolovoza, a ostatak kroz devet dana. Posebice će biti povećan njihov broj, osim očekivanog zadnjeg dana, za vikend 27.-28. kolovoza.

„U Hrvatskoj vjerski turizam, kao poseban oblik turizma ima jako velik potencijal za razvoj, iako znatan broj stanovnika u vlastitim aranžmanima posjećuju brojne sakralne objekte, kao mjesta za tzv. pučke pobožnosti. Svakako da su kulturni i vjerski turizam turistički proizvodi u kojima Hrvatska ima velik potencijal za rast i razvoj te je oblik turizma koji se može razvijati tijekom cijele godine. Ministarstvo turizma u tome vidi šansu upravo kroz program Hrvatska 365, kojim se Hrvatska promovira i kao zemlja bogate kulturne i sakralne baštine te privlači turiste tijekom cijele godine“, ističe ministar turizma Anton Kliman.

„Hrvatska je zemlja vrlo značajnih sakralnih objekata i svetišta, koji su globalno prepoznati i svakako motiv dolazaka ciljane grupe turista. Kroz svoje redovne promotivne aktivnosti, Hrvatska turistička zajednica komunicira i motive kulturnih i vjerskih središta i objekata, pa su tako motivi prekrasnih crkava, katedrala i svetišta često korišteni upravo u promotivne svrhe.

S obzirom da je upravo projekt Hrvatska 365 usmjeren na razvoj i promociju specifičnih oblika turizma odnosno turističke ponude na ciljanim tržišta, u budućnosti ćemo dodatno ojačati promociju i ovog turističkog segmenta“, navodi direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.