Cro ponuda - Gospodarski portal

Agrokor među vodećim kompanijama Srednje Europe

— 15.09.2016.


Agrokor među vodećim kompanijama Srednje Europe

Agrokor ostvario napredak od 11 mjesta na Deloitteovoj ljestvici 500 najvećih kompanija.

Razlog ovako velikom skoku na ljestvici je prvenstveno akvizicija Mercatora koji se po prvi puta u 2015. godini u potpunosti konsolidira u financijskim izvještajima Agrokora, ali treba istaknuti i bolje poslovanje ostalih kompanija Agrokor koncerna koji su također pridonijeli rastu ukupnih prihoda. 

Deloitte je u sklopu izvještaja izdvojio i ljestvicu najvećih 50 kompanija u kategoriji „Robe široke potrošnje i transporta“ na kojoj Agrokor sveukupno, od svih kompanija uključenih u izvještaj, zauzima drugo mjesto. 

S ostvarenih 6,4 milijarde eura prihoda Agrokor je najbolje plasirana kompanija među hrvatskim, ali i među kompanijama Adria regije. Među TOP 500 kompanija Srednje Europe, uvršteni su i Agrokorovi trgovački lanci Konzum i Mercator Grupa (kroz Poslovni sistem Mercator te Mercator Srbija). 

Na listu 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi ove se godine plasiralo 40 tvrtki iz Adria regije od kojih je sedam novih i četiri manje nego 2014. godine. Slovenija i dalje ima najviše predstavnika (17) iz regije na CE Top 500 listi. Za njom slijedi Hrvatska s 13 tvrtki te Srbija sa 7.