Cro ponuda - Gospodarski portal

Na 43. Ambienti 323 izlagača iz 25 zemalja

— 14.10.2016.


Na 43. Ambienti 323 izlagača iz 25 zemalja

Ovogodišnja se Ambienta održava u sedam paviljona, na 20.000 četvornih metara prostora i podijeljena je u četiri cjeline - Ambidom, gdje se predstavljaju sve vrste namještaja, parketa, vrata prozora i dekora, Ambipro - izložba materijala opreme i strojeva, Ambienergo (drvo u energetici) te Ambidesign district (noviteti u industriji namještaja te novi trendovi u uređenju interijera). 

Ministar poljoprivrede u tehničkoj Vladi Davor Romić istaknuo je kako je ovogodišnja Ambienta odraz modernog sajmovanja. 

Po podacima koje je iznio, tijekom prošle godine sektor prerade drva i proizvodnje namještaja zapošljavao je 19.336 djelatnika, što je 11 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji Hrvatske. 

Taj je sektor, kazao je Romić, ujedno i najveći neto isporučitelj robe na jedinstveno tržište Europske unije. Lani je izvoz drvne industrije dosegnuo 1,045 milijardi eura te je ostvarena pozitivna bilanca od 542 milijuna eura. 

Romić je naglasio i kako je njegovo ministarstvo izradilo Prijedlog strategije prerade drva i proizvodnje namještaja za razdoblje 2016.-2020. te se čeka saziv novog Sabora da prijedlog krene u proceduru. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je kako je drvoprerađivačka industrija lani zaposlila tisuću novih radnika, a u razvoj poslovanja uložila 360 milijuna kuna. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako redizajn Zagrebačkog velesajma ide svojim tijekom pa će se za godinu dana jasno znati koji njegovi dijelovi idu u komercijalizaciju, a koja će njegova aktualna četvrtina ostati za sajmovanje. (H)