Cro ponuda - Gospodarski portal

Međunarodni sajam pršuta ISAP, spoj tradicije i turizma

— 17.10.2016.


Međunarodni sajam pršuta ISAP, spoj tradicije i turizma

Deseti jubilarni međunarodni sajam pršuta ISAP svečano je otvoren u subotu u Tinjanu, a ove godine na njemu sudjeluje 43 izlagača, pet više nego lani, iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Italije i Španjolske. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija iz koje je u veliki sajamski šator od 1625 četvornih metara  svoje pršute došlo predstaviti dvije pršutane, jedna iz Longhiranoa nedaleko od Parme i druga iz Padove.

"Ova, sve poznatija, manifestacija rasla iz godine u godinu, a tijekom desetljeća održavanja svojom je prepoznatljivošću prerasla ne samo granice Tinjanštine, već Istre i Hrvatske. Obuhvatom sajamskog prostora, brojem izlagača i brojem posjetitelja, ISAP je postao središnji godišnji događaj u Tinjanu, koji za vrijeme održavanja sajma pohode brojni ljubitelji pršuta iz Hrvatske i susjednih zemalja", kazao je načelnik Goran Hrvatin na otvaranju sajma dodavši kako je lani ISAP posjetilo više od dvadeset tisuća ljudi.

Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je kako se upravo u ovoj općini spajaju pršut, tradicija i turizam.

"Počeo sam svoj mandat otišao na prvi put u Bruxellesu otkud sam se vratio s plaketom koja se zvala pršut. S pršutom završavam svoj mandat u Tinjanu", istaknuo je  Romić dodavši kako je u Hrvatskoj do sada zaštićeno četrnaest proizvoda te da je ove godine potaknuta aktivnost za izradu specifikacije još 14 proizvoda. Po njegovim riječima Hrvatska ne može biti konkurentna s visokim proizvodnjama, ali može biti konkurentna s dodanom vrijednošću autohtonih proizvoda. 

"Time spajamo poljoprivredu i turizam odnosno plavu i zelenu liniju i dokazujemo koliko je važno spojiti poljoprivredu i turizam", poručio je ministar poljoprivrede Davor Romić. 

Istaknuvši kako takve manifestacije pridonose prepoznatljivošću i boljoj prodaji i spajanju vrijednih ruku poljoprivrednika s potražnjom na tržištu, ministar turizma Anton Kliman je istaknuo kako je ova jedna u nizu manifestacija u Istri koja promovira autohtone proizvode.

"Mi u turizmu želimo imati kompletno zaokružen hrvatski turistički proizvod. Bez enogastronomije u smislu hrvatske proizvodnje to neće nikada biti zaokruženo. Zato smo  s Ministarstvom poljoprivrede osnovali radnu skupinu za promoviranje tzv. hrvatskog doručka koji sadrži istarski i dalmatinski pršut, i slavonski kulen i kobasicu", kazao  je Kliman.

 U sklopu otvaranja sajma u subotu je otkriven i spomenik posvećen istarskom pršutu te su proglašeni najbolji proizvođači, dok će u nedjelju u povodu desetogodišnjeg jubileja poznati fotograf Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju. Bit će to, kako su naveli organizatori, prva milenijska fotografija snimljena u Tinjanu, a snimat će se na glavnom gradskom trgu. (Hina/FaH)