Cro ponuda - Gospodarski portal

Ante Vlahović gospodarstvenik godine, a rast BDP-a gospodarski događaj godine

— 22.11.2016.


Ante Vlahović gospodarstvenik godine, a rast BDP-a gospodarski događaj godine

Nositelje tih titula izabrao je stručni žiri sastavljen od novinara i stručnjaka, a u odvojenom postupku i čitatelji obiju novina. Izbor obaju žirija bio je identičan – gospodarstvenik godine je Ante Vlahović iz Adrisa, a gospodarski događaj godine je rast BDP-a.VFlahović još od 1995. vodi Adris grupu, tadašnju Tvornicu duhana Rovinj. Naš je najveći filantrop.

„Ova je nagrada također i priznanje svim zaposlenicima, koji iz dana u dan grade Adris kao jednu od vodećih hrvatskih i regionalnih tvrtki“, rekao je Ante Vlahović. „Oko nas su sve zahtjevnije socijalno-ekonomske okolnosti. Golema energija, znanje i strast za pobjeđivanjem je naša svakodnevna praksa u borbi za ljepšu hrvatsku budućnost“, naglasio je Vlahović.

Nagrada za rast BDP-a uručena je ministru financija, Zdravku Mariću.

„O čemu mi god govorili - mirovinskom sustavu, blokiranima ili nečem trećem, rješenje tih problema se krije u gospodarskom rastu i zapošljavanju. Ova nagrada je potpuno zaslužena. Međutim, gospodarski rast ostvaren 2016. ne smije nam biti razlog da odgađamo neke promjene, njih treba još jače nastaviti Taj rast od 2,5 do tri posto je više nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo puno više stope rata i nadam se da ćemo i dogodine biti nominirani“, rekao je ministar Marić.

Glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić, objasnio je zašto je pokrenut izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

„Iako je Hrvatska imala razdoblje od 12 mjeseci političke nestabilnosti, u tom su razdoblju gospodarski pokazatelji bili više nego dobri. U doba nestabilnosti moramo poticati one najbolje, je upravo gospodarstvenici stvaraju nove vrijednosti. Biti gospodarstvenik u Hrvatskoj nije lako. Previše je tu nejasnoća, zakoni se prečesto mijenjaju, prevelik je utjecaj politike. Mi šaljemo poruku da se isplati ostati u Hrvatskoj, stvarati i vjerovati u svoju ideju i vizije jer bez njih nema uspješnog društva niti kvalitetne države“, naglasio je Klarić.

„Naša je poruka mladima koji iseljavaju – vratite se i donesite nam znanja i vještine, oplemenite ovo društvo novim vizijama i znanjima“, rekao je Klarić. Zahvalio je tvrtkama koje ulažu u školovanje mladih ljudi u inozemstvu, da bi im na kraju poručio: „budite motor koji pokreće ovo društvo, ali uvijek morate ostati i socijalno osjetljivi“.

Svečanosti su nazočili i Nikica Valentić kao izaslanik predsjednice RH, te potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Izbor gospodarstvenika godine i gospodarskog događaja godine je proveden tako, da je svaki član žirija odabrao svojih pet favorita za gospodarstvenika i za gospodarski događaj godine, a na temelju zbrojenih glasova sastavljeni su popisi po kojima su čitatelji izabrali svoje favorite.

Za izbor najboljega gospodarstvenika konkurirali su i Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac) i Branko Roglić (Orbico), dok su u konkurenciji za gospodarski događaj godine bili i Advent u Zagrebu, otvaranje IBM-ovog centra u Zagrebu, investicije Dogus Grupe te Podravkino preuzimanje Žita.

Kako je prethodno bilo najavljeno, “titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu”. Pri nominaciji i izboru vodilo se računa o pet osnovnih kriterija, a to su izvrsnost u poslovanju, nadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh.

U izboru su sudjelovali Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Davor Majetić (glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca), Luka Burilović, (predsjednik Hrvatske gospodarske komore), Marko Jurčić (savjetnik za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske), Heri Bezić (dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci) i Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu), Vladimir Cini (dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku), te gospodarski novinari Marija Brnić (Poslovni dnevnik), Saša Ćeramilac (Al Jazeera), Damir Buković (Privredni vjesnik), Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik), Miodrag Šajatović (Lider), Ivan Hrstić (N1), Vladimir Nišević (Poslovni dnevnik Ljubica Gatarić (Večernji list) te Božica Babić (Poslovni dnevnik).