Ukupni iznos posla, koji će biti plaćen u gotovini i dionicama, bit će približno 400 milijuna dolara Freedom Holding Corp. (FRHC), osnivač Freedom Finance Europe, postigao je dogovor o preuzimanju američke investicijske banke Maxim Group i njezinog savjetodavnog odjela Maxim Financial Advisors. Ukupni iznos posla, koji će biti plaćen u gotovini i dionicama, bit će približno 400 milijuna dolara.

Akvizicija će omogućiti Freedom Holding Corp. da značajno proširi svoju prisutnost na tržištima kapitala, kao i povećati sposobnosti tvrtke u investicijskom bankarstvu i istraživanju. Dogovor je u skladu s međunarodnom strategijom širenja Freedom Holdinga, dio koje je 2020. bila kupnja američkog brokera Prime Executions, koji je član Njujorške burze (NYSE).
Maxim Group je vodeća investicijska banka sa sjedištem u New Yorku, koja nudi širok raspon usluga investicijskog bankarstva rastućim tvrtkama vođenim inovacijama diljem svijeta. Osnovana 2002. godine, grupa je registrirana kao broker-diler pri američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu te je članica NASDAQ burze, Regulatornog tijela financijskih institucija (FINRA) i drugih organizacija.

Timur Turlov, izvršni direktor Freedom Holding Corp., komentirao je dogovor: “Posvećeni smo povećanju našeg globalnog otiska i prepoznajemo da je značajna prisutnost u SAD-u važan dio ove strategije. Dodavanje Maxima kao partnera od povjerenja kroz ovo temeljna je transakcija koja će
potaknuti naš rast dok nastavljamo širiti naše poslovanje u SAD-u”.
Nakon dogovora, Robert Wotczak, glavni izvršni direktor američkih operacija Freedoma, bit će imenovan izvršnim predsjednikom Maxim grupe i njezinih podružnica, Clifford Teller bit će imenovan glavnim izvršnim direktorom, a Chris Fiore bit će imenovan predsjednikom.
“Radujemo se izgradnji Maximove povijesti uspjeha i dosljedne profitabilnosti u različitim tržišnim uvjetima”, rekao je Robert Wotczak, predsjednik i izvršni direktor Freedom Capital Marketsa.
“Budući da sam tijekom svoje karijere radio zajedno s mnogim članovima Maximovog tima, imam ogromno poštovanje i vjerujem u sposobnost ovog tima da ubrza rast u svim poslovnim odjelima.”
“Veselimo se suradnji s timom u Freedom Finance Europe u izgradnji tvrtke za financijske usluge svjetske klase”, rekao je Clifford Teller, predsjednik Maxim Group. “S Freedomovom diferenciranom distribucijskom mrežom, ogromnim resursima i sinergijama među tvrtkama, Maxim će imati mogućnost eksponencijalnog širenja u svim područjima investicijske banke, stvarajući jedinstvena rješenja tržišta kapitala u SAD-u za naše klijente.”
Nakon vijesti, cijena dionice Freedom Holding Corp. na NASDAQ-u dosegla je novu najvišu razinu svih vremena, dosegnuvši 84,93 dolara po dionici u trgovanju prije tržišta u četvrtak, što je 33,2 posto više od cijene na zatvaranju u srijedu. Osim trgovanja na otvorenom tržištu bio je 7,5 puta veći od prosječnog 30-dnevnog obujma.

Kako bi se transakcija dovršila, strane moraju dobiti regulatorna odobrenja i dogovoriti određene uvjete.

Kontakt informacije
Za klijenta: Freedom Finance Europe
Lucija Vuletić Pucko
M: +385 95 393 3899
e-mail: lucija.vuletic@abeceda-komunikacije.hr