Moćna plava bobica – haskap

Vitamini, minerali, antioksidansi, kraljevski okus, prava bomba. Nešto kao borovnica na steroidima.

Izvor: https://haskap.club

Ako niste znali, haskap je nježna bobica snažnog okusa koja se topi u ustima. I u toj nježnosti ima tako dobar i dominantan okus koji se razlikuje od svega što ste probali. Meka i sočna, ali okusom snažna. Slatkoća i kiselost s egzotičnim, dalekim, nepoznatim, skoro zaboravljenim okusom prave netaknute i neukrotive prirode s dalekog istoka.


Ainu

Haskap obožava hladnoću i upija hladnoću iz koje stvara svoj plod koji navodno produžuje život. Tako pričaju Ainu domoroci s Hokaida. Oni kažu da su haskap bobice pokloni na grančicama. Haskap u Ainu jeziku znači pokloni na grančicama. Stoga kad ćete jesti haskap, ako vas netko upita što jedete – kažite – poklone s grančica!

 

Što je haskap?

Haskap je ovalna bobica, ponekad cilindrična ili pak okrugla poput borovnice. Boreal beauty jedva da se razlikuje od borovnice. Plave je boje, raznih oblika i raznih nijansi okusa. Dok su neke intenzivno slatke, neke su kisele, neke gorkaste, neke spojene u savršen okus koji podsjeća na šumske jagode i maline poput Aurore.

Izvor: https://haskap.club


Plava kozokrvina – hrvatski naziv za haskap

Hrvatski je naziv za haskap plava kozokrvina. I još nije čak prepoznat kao voće. Ima i drugih naziva poput – kamčatska ili majska jagoda. Ili jednostavno sibirska borovnica. Ainu naziv – haskap, jasan je i lijep. Spada u kozokrvine (Lonicera caerulea). Smatra se da potječe s Hokkaida ili Kurilskih otoka gdje su ptice koje bi ga zobale na svojim putovanjima širile sjemenke na tom području.

Izvor: https://haskap.club

 

Što sadrži haskap?

Kalij (K) – 190 mg na 100 g
Kalcij (Ca) – 38 mg na 100 g
Fosfor (P) – 25 mg na 100 g
Željezo (Fe) – 0,6 mg na 100 g
Vitamin E  – 1,1 mg na 100 g
Vitamin C – 44 mg na 100 g
Vitamini – A, B1, B2, B6, pantotenska kiselina ili B5, nijacin (B3), folna kiselina (B9)
Sadrži i bakar, cink, magnezij, mangan.

 

Haskap – Ultimativni Antioksidans

Prema istraživanjima profesora Vasantha Rupasinghe sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi, haskap ima najvišu antioksidativnu ORAC vrijednost od sveg voća. Najviša izmjerena vrijednost je čak 26.000  μ mol TE/100g kod sorte Tundra. To je daleko više i od aronije (16.062 μ mol TE/100g).

Izvor: https://haskap.club

 

Jedinstven izvor C3G

Glavni antocijan u haskapu je cijandin-3-O-glukozid ili C3G i to otprilike od 79-92% ukupnih antocijana i do 60% ukupnih polifenola. Mnogo dokaza već postoji da C3G ima antioksidativna, kardioprotektivna (čuva srce), antiupalna, neuroprotektivna (čuva živce), antikancerogena i anidijabetička (čuva od dijabetesa) svojstva. Izvršeno je mnogo istraživanja in vitro i in vivo koja to potvrđuju. Stoga haskap ide u smjeru da postane funkcionalna hrana, dodatak prehrani kao antioksidans i hrana koja cilja specifične kronične i metaboličke bolesti. Izvor: https://haskap.club/zasto-je-haskap-supervoce/

 

Haskap je nova hrana koja će zasigurno osvojiti mnoga srca onih koji vole ponajprije svoje zdravlje i život i dobru i ukusnu organski uzgojenu hranu.

 

Gdje nabaviti haskap?

Posjetite https://haskap.club i saznajte više.

https://www.facebook.com/haskapclub/