Na međunarodnome sajmu industrije i industrijske automatizacije, metaloprerađivačkih i elektroproizvoda Hannover Messe 2019, koji se održava od 1. do 5. travnja u Hannoveru, svoje je proizvode u organizaciji HGK predstavilo 12 hrvatskih tvrtki.

„Sajam je ključna manifestacija za predstavljanje hrvatske metaloprerađivačke i elektroindustrije međunarodnoj industrijskoj publici,“ rekla je voditeljica Odjela prerađivačke industrije HGK Gordana Ribarić.

„Budući da izvozimo preko 95% svoje proizvodnje u Njemačku, SAD i Austriju, ključan nam je nastup na sajmu koji okuplja isporučitelje industrijske i procesne opreme,“ rekao je voditelj istraživanja i razvoja EKO Međimurje Nino Križaj.

Tvrtka Helb, inženjering poduzeće za energetsku infrastrukturu, na sajmu je predstavila AR headset, inovativni uređaj proširene stvarnosti koji omogućuje audio-vizualno povezivanje djelatnika na terenu i u uredu. „Ideja korištenja AR headseta proizašla je iz ograničenog broja stručnjaka sa specijaliziranim znanjima koji pomoću ove tehnologije mogu obavljati radove na daljinu,“ rekao je predstavnik tvrtke Helb Hrvoje Lovrić.

Svoje su proizvode na sajmu predstavili proizvođač opreme za dalekovode i druge metalne konstrukcije Dalekovod proizvodnja, proizvođač električnih kabela Elka, proizvođač upravljačkih i razvodnih ormara za distribuciju električne energije HELB, proizvođač rješenja u automatizaciji elektroenergetskih postrojenja Pro Integris i OMV Indoil, koji proizvodi ventile za potrebe energetskog sektora, procesne industrije, brodogradnje, za vodni program i specijalnu offshore primjenu.

Na sajmu je nastupio i proizvođač armatura za petrokemijsku industriju IMG, proizvođač dijelova strojeva za građevinsku mehanizaciju, dijelova postrojenja za recikliranje i ostalih strojeva EKO Međimurje, proizvođač uređaja za čišćenje suhim ledom Hladni val, proizvođač industrijskih i brodskih parnih turbine, centrifugalnih pumpi za industriju i brodogradnju, cijevnih izmjenjivača topline TTK, proizvođač ugostiteljske opreme, kućišta, kabineta i kontejnera za napajačke uređaje u komunikacijskoj mreži Klanjčić, ponuđač rješenja, proizvoda i usluga u segmentima digitalizacije i robotike Purić i Culmena, tvrtka koja razvija pametna rješenja i proizvode za potrebe klijenta na temelju lean metodologije.

Tijekom sajma održan je niz poslovnih razgovora s predstavnicima asocijacija i udruženja koji izlažu na sajmu, a hrvatske izlagače posjetio je i generalni konzul Generalnog konzulata RH u Hamburgu Kristijan Tušek.

Sajam Hannover Messe je najznačajniji europski industrijski sajam međunarodnog karaktera koji pokriva područja industrijske automatizacije, robotike, digitalnih tvornica, interneta stvari, aditivne tehnologije, energetike, industrijskih proizvoda – podugovaranje, nanotehnologije, površinske zaštite te istraživanja i razvoja. Moto ovogodišnjeg sajma je Integrirana industrija – Industrijska inteligencija.

U okviru sajma održava se više od 1400 različitih predavanja, seminara i okruglih stolova. Na sajmu izlaže preko 6500 izlagača, a očekuje se da će ove godine sajam posjetiti preko 220 000 posjetitelja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Švedska. (Suvremena.hr)