Time bi od sada naši državljani mogli otići u inozemstvo, ali i stranci ući u zemlju, uz pridržavanje mjera.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu izjavio kako će Stožer donijeti odluku o prelasku granice hrvatskih građana, te ulasku stranih državljana u našu zemlju.Božinović je kazao kako će doći do izmjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom se našim državljanima omogućuje ulazak u RH, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a.
Ulazak stranaca u zemlju
Novinari su ga pitali na koje se zemlje odnosi otvaranje granica. “Kada postoje razlozi, strani državljani će moći ući u RH uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga”, kazao je ministar.
“EU je donijela preporuku svim državama članicama da do 15. lipnja ne dolaze državljani trećih zemalja. To je intencija i kod dolazaka u RH. Naravno, kad su u pitanju poslovni sastanci tu mogu biti i državljani izvan EU”, kaže Božinović. Dodaje da će svaka osoba dobiti detaljne upute kako se ponašati u Hrvatskoj, ali to neće značiti obaveznu mjeru samoizolacije.

“Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište tu ili u drugim zemljama moći će ulaziti u Hrvatsku iz osobnih razloga ili kojih već”, dodao je.
Bez samoizolacije
Objasnio je zašto neće biti obavezna mjera samoizolacije. “Zbog toga što nije realno nekoga pustiti na gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste, a onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u RH, smatramo da ćemo uz suradnju granične policije, drugih inspekcija i naravno s epidemiološkom službom, biti u stanju tu situaciju pratiti i kontrolirati”, rekao je.
Kaže i kako su mogući i posebni bilateralni razgovori s pojedinim državama. “Kada govorimo o turizmu prije svega s onima koje su važne i imaju povoljnu epidemiološku situaciju tako da to olakšava dogovore i omogućava da krenemo s važnom gospodarskom djelatnošću za RH. Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u RH ili drugoj zemlji, oni će kroz taj institut i institut nužnih razloga osobne prirode moći ulaziti u RH, a morat će se pridržavati preporuka koje će im u pismenoj formi biti dato na graničnom prijelazu. Naše službe će voditi računa o tome da se ponašaju sukladno uputama “, kazao je Božinović.
Što se upravo događa s koronavirusom:
• Objavljeni prvi službeni podaci za Brač: obrađeno 49 testova, pozitivno 8
• Brač očekuje povratak na stanje od prije 27. travnja, polako stižu rezultati testiranja
• ‘Slikajte joj kuću, ona je zarazila bar 50 osoba!’ Kako je slavonsko selo ogoljelo stigmu s kojom živi dio zaraženih
• Kina potvrdila prvi slučaj zaraze u Wuhanu od 3. travnja
• U vrijeme pandemije i potresa sve su popularnije aplikacije za psihološku pomoć i mentalno zdravlje. Isprobala sam ih 6
• Broj zaraženih u svijetu preskočio 4 millijuna
• Pogled u manijakalnu utrku za pronalazak cjepiva Telegram