Upravo radite na obnovi ili opremanju doma ili vikendice i niste sigurni kako odabrati pravu boju za sobna vrata? 

Izbor boje za sobna vrata ima bitnu ulogu u konačnom izgledu i dizajnu sobe, ali i cijelokupnog stambenog prostora. Pogrešno odabrane boje sobnih vrata ili neodgovarajuće kombinacije boje poda i sobnih vrata mogu narušiti izgled vašeg doma i ukupan dojam koji vaš dom ostavlja na druge. 

Uz veliki izbor boja i nijansi između kojih možete birati, odabir najbolje boje za vrata vaše sobe može postati težak zadatak pa vam donosimo nekoliko važnih faktora koje morate imati na umu prilikom odabira, kako bi ovaj izbor bio što jednostavniji, stvorio ugodan prostor za vaš život i impresionirao svakog gosta.

Pratite shemu boja

Prilikom odabira boje za sobna vrata važno je uzeti u obzir shemu boja koje su korištene u vašoj sobi, a posebno boju podova i zidova. Boja vrata sobe trebala bi nadopunjavati boje zidova i podova. Prilikom uređenja interijera večina se odlučuje za kombinaciju tamnih boja vrata s tamnim podovima ili svijetlih tonova vrata sa svijetlim bojama podova, što je na neki način siguran odabir, ali ipak ima i onih koje biraju kontrastne boje jer žele stvoriti dinamičniji prostor ili uravnotežiti njegov izgled. 

Razmislite i o bojama namještaja i detaljima koje se nalaze u sobi, te o materijalima od kojih su napravljeni, te iskoristite boju sobnih vrata kako biste povezali ove elemente.  

Odlučite kakvu atmosferu želite stvoriti

Baš poput boje zidova ili poda i boja vrata sobe utječe na atmosferu koju želite stvoriti u sobi. Različite boje u nama izazivaju različite emocije, žive boje poput crvene ili žute bude osjećaj sreće i podižu energiju, nježne i pastelne boje pridonose stvaranju mira i opuštajuće atmosfere, a ako vam je u cilju stvoriti toplu atmosferu u vašoj sobi, odaberite boje poput boje vina ili čokolade.

U malim sobama monokromatsko usklađivanje boja vrata i okoline može stvoriti osjećaj otvorenosti prostora.

Poštujte temu i stil sobe

Veliku ulogu u odabiru boje vrata sobe igraju tema i stil u kojem je soba uređena. Ako je vaša soba moderna i elegantna, jednostavna vrata u odvažnim bojama mogu biti zanimljiv odabir koji će upotpuniti izgled prostora. Za tradicionalnije uređene sobe, bolji su odabir vrata u nježnim, neutralnim bojama, ukrašena detaljima. 

Boja sobnih vrata trebala bi se uklopiti u stil svih prostorija, a ne samo one u kojoj su smještena. Ovo često nije jednostavno postići jer su prostorije često drugačije uređene. Sigurna opcija su bijela sobna vrata koja se lako uklapaju gdje god su postavljena.

Razmislite o rasvjeti u sobi

Prilikom odabira boje za sobna vrata važno je uzeti u obzir i rasvjetu u vašoj sobi. Količina prirodnog svjetla koje ulazi u prostoriju i dostupnost umjetnog svjetla koje dolazi od rasvjetnih uređaja može imati veliki utjecaj na izgled boja koje se nalaze u prostoriji. Testirajte boje koje planirate odabrati u prostoriji kako bi osigurali odabir boje koja će izgledati sjajno u svim uvjetima osvjetljenja i doprinijeti finalnom izgledu vaše sobe. 

Zapamtite boja vrata koju odaberete može imati značajan utjecaj na izgled vaše sobe, ali i kako se u njoj osjećate, zato prilikom odabira boje sobnih vrata uzmite u obzir shemu boja koje se nalaze u sobi, atmosferu koju želite stvoriti, rasvjetu u sobi i stvorite prostor u koje ćete se osjećati sjajno svaki put kada prođete kroz vrata.