Mostov prijedlog za ukidanje obavezne članarine HGK-u HDZ je u zadnji tren skinuo s dnevnog reda glasanja u kojem je oporba odbila sudjelovati. Oporba, složna oko ovog pitanja još od lanjskog proljeća, napustila je sabornicu. HDZ je ostao bez kvoruma, a poduzetnici od kojih su mnogi udruženi u inicijativu Glas poduzetnika koja je već proteklog rujna pokrenula peticiju za ukidanje članarina HGK-u i HOK-u, otvoreno negoduju, nezadovoljni uslugama koje primaju.

Obvezna članarina je harač čijim ukidanjem mora biti poslana poruka povlaštenima i uhljebljenima da je samo pitanje vremena kada će takav način rada to jest nerada prestati – stav je brojnih poduzetnika koji drže da 42 kune obvezne članarine HGK-u ili 76 kuna koliko svaki obrtnik mjesečno plaća HOK-u uopće nije zanemariv iznos.

– Nisu ni orali ni kopali, a plaća je tu – govori jedna ogorčena poduzetnica koja kaže kako u gotovo 25 godina koliko vodi vlastitu tvrtku i uplaćuje članarinu, od HGK nije primila – niti jedan e-mail, kamo li kakav drugi vid podrške.

Mate Mijić, politički konzultant u svojoj objavi na društvenim mrežama navodi kako nema ništa dobro reći o HGK-u jer mu kako kaže – ni na koji način nisu pomogli.

– Do prošlog proljeća, kad sam dobio jedan poziv iz njihovog ureda, nisu me nikad uopće kontaktirali, a članarinu sam, naravno, uredno morao platiti. Za što – ne znam ni sam. Nekome za janjetinu. Siguran sam da postoje i pozitivna iskustva. I ti poduzetnici sigurno bi rado platili svoju članarinu. Ostali poput mene vjerojatno ne bi – ističe Mijić.

Oštriji od Mijića u svojoj objavi je Mate Janković, proslavljeni chef, za kojeg skidanje obvezne članarine ima simboličko značenje.

– To je jasno ne stranačkom uhljebljivanju i iskorištavanju tuđeg rada. Tu nije riječ o četrdeset i nešto kuna, nego o tome da sam svojim radom stvorio svoje novce i ja odlučujem kojoj ću ih udruzi dati. Ne želim ih dati HGK-u, a vjerujem da to ne želi niti jedan poduzetnik. Ako mi kojima otimaju novac to ne želimo, zašto se toliko opiru – zapitao je Janković.

Negoduju i obrtnici. Komorski doprinos HOK-u iznosi 76 kuna mjesečno, plaća se tromjesečno, što znači da je ukupan godišnji iznos članarine 912 kuna. Vlasnica splitskog obrta za prevođenje Anamarija Pandža kazala nam je kako je i sama željela znati kako joj HOK može pomoći u poslovanju pa im je uputila mail.

– HOK oglašava brojne pogodnosti, ali što se mene tiče jedina pogodnost koju sam od njih dobila su novine koje mi služe za potpalu drva – sarkastično će Pandža dodavši kako se zanimala za to kako njoj, kao prevoditelju-obrtniku HOK može pomoći barem nekom konzultacijom ili edukacijom.

– Dobila sam susretljiv odgovor u kojem je stajalo da mi zapravo ne mogu pomoći jer se HOK bavi klasičnim, tradicionalnim obrtima i djelatnostima te su istaknuli kako svakako imam pogodnost kupovine jeftinijeg goriva u vrijednosti oko pet lipa za što je potrebno ispuniti poveću popratnu dokumentaciju. Naravno, doprinos komori svejedno obvezno moram plaćati. Netko mora hraniti uhljebe – rezignirano će Pandža, razočarana što kako kaže, posljednje dvije godine na njenu adresu nisu stigle niti ranije spomenute novine.

Obvezni komorski doprinos Pandža vidi kao namet koji je sljedeći na “listi za odstrel”.

– Do prije nekoliko godina kao obrtnici plaćali smo i Naknadu za općekorisno održavanje funkcije hrvatskih šuma. U opisu plaćanja tada sam upisivala – porez na zrak – ističe.

U tom periodu obrtnici su plaćali i naknadu za zapošljavanje, a sami po zatvaranju obrta nisu imali nikakva prava na naknade. Obe naknade su srećom ukinute, stoga gospođa Pandža drži da bi ista sudbina trebala snaći i komorski doprinos, barem u dijelu koji glasi “obvezan”.

IZVOR: Slobodna Dalmacija
https://slobodnadalmacija.hr/

LINK NA IZVORNI ČLANAK: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/poduzetnici-otvoreno-negoduju-zbog-clanarina-hgk-u-i-hok-u-oglasio-se-mate-jankovic-a-vlasnica-obrta-u-splitu-porucuje-to-je-porez-na-zrak-1074276