Alma Mater Europaea sveučilište je osnovano od strane Europske akademije znanosti i umjetnosti. Sveučilište ima šest preddiplomskih, sedam diplomskih i četiri doktorska studijska programa. Jedan od diplomskih studija je i Europski poslovni studij – Projektni menadžment u trajanju od 4 semestra (120 ECTS) i po završetku se dobiva međunarodno priznata diploma sa zvanjem Magistra odnosno Magistar europskog poslovnog studija. Sveučilište je od samih početaka prilagođeno novom digitalnom dobu kroz učenje na daljinu, što se u trenutnoj COVID-19 krizi pokazalo kao velika prednost.

Kroz studij studenti stječu međunarodno iskustvo, te se pruža mogućnost sudjelovanja na međunarodnim konferencijama te objava stručnih i znanstvenih članaka i istraživačkih radova u renomiranim europskim časopisima. Studenti, također tijekom studija, imaju priliku odradit stručnu praksu (kako bi stekli praktična znanja) u nekoj od europskih zemalja i/ili sudjelovati na višednevnom posjetu Bruxellesu – prijestolnici Europske Unije. Tijekom posjeta Bruxellesu studenti posjećuju Europski Parlament i Europsku komisiju gdje imaju priliku razgovarati s predstavnicima pojedinih zemalja članica te razmijeniti iskustva s kolegama drugih fakulteta koji rade u Bruxellesu.

Tijekom prvog dana posjeta Bruxellesu posjetili smo Europski parlament gdje smo dočekani od strane zastupnika Hrvatske koji su nam približili funkciju Europskog parlamenta kao institucije te ispričali svoja dobra iskustva, ali i izazove s kojima su se susreli tijekom mandata. Nakon uvodnog predavanja stručni vodič nam je pokazao prostorije parlamenta uključujući i vijećnicu te nam je ispričao i opisao procedure i protokole kojih se zastupnici moraju pridržavati tijekom plenarnih sjednica. Nakon obilaska Europskog parlamenta slijedio je posjet Kući europske povijesti koja se nalazi u parku Léopold čiji je sastav usmjeren na paneuropsku povijest 20. stoljeća te na prekogranične integracije europskih zemalja. Poslije završetka posjeta Kući europske povijesti imalo smo slobodno vrijeme koje smo iskoristiti za posjet poznatom Planetariju i Mini-Europi. Narednih dana na rasporedu je bio posjet Europskoj komisiji gdje smo pobliže upoznali funkciju Europske komisije kao institucije te smo imali brojne predavače s kojima smo obradili neke od aktualnih tema unutar Europske unije kao što su centralizirano upravljanje financijskim sredstvima EU, strukturni i investicijski fondovi EU-a i kako ih koristiti, regionalni i urbani razvoj na primjeru Hrvatske, mogućnost karijere u europskim institucijama kroz iskustvo pripravnika u Europskoj komisiji i sl. Cjelokupni program posjeta Bruxellesu je izvrsno organiziran te studenti imaju priliku iz prve ruke naučiti mnoštvo bitnih informacija vezanih uz Europsku uniju i samo poslovanje, ali isto tako i steći nova poznanstva. Studentima koji se odluče za stručnu praksu također bih preporučio posjet Bruxellesu zbog iskustva, znanja, novih poznanstva ali i prilika koje se pružaju u obliku prakse ili prvih radnih mjesta.

Studirajući na AMEU stekao sam vrlo pozitivna iskustva jer se tijekom studija obrađuju aktualne teme vezane za Europsku uniju, a koncept učenja se svodi na “Learning by doing” odnosno svaka obrađena tema se primjenjuje kroz različite zadatke. Profesori su priznati stručnjaci iz cijelog svijeta koji aktualne teme iz svojih područja povezuju s predavanjima i postavljaju različite izazove pred studente kako bi nas naučili kritičkom razmišljanju i snalaženju s nepoznatim temama. Specifična znanja koja se stječu tijekom studija vezana su uz upravljanje projektima i pokrivaju sva ključna područja (upravljanje vremenom, investicijama, troškovima, vremenom, ljudskih resursima, rizicima i dr.). Rad u timu također je prisutan tijekom studija, kako bi se studenti što kvalitetnije pripremili za tržište rada i rad s budućim kolegama.

Studentima se tijekom studija nudi više mogućnosti za daljnje usavršavanje (razni certifikati, ljetne škole i sl.), no nisu strane niti razne ponude za zaposlenje. Osobno sam zadobio nekoliko ponuda i odradio razgovora za posao, čime sam stekao dodatno iskustvo koje mi je uvelike olakšalo daljnje zaposlenje. Također sveučilište najboljim studentima pruža mogućnost bespovratnog stipendiranja.

Kao što je u uvodu navedeno, sva predavanja prenose se uživo i snimaju, a studenti sadržaju mogu pristupiti bilo kada i bilo gdje putem Ipad uređaja koji je uključen u cijenu školarine. Temeljeno vlastitim iskustvom, preporučio bih studiranje projektnog menadžmenta koje će vam pružiti kompetencije, vještine i prednosti kako bi osnažili svoju trenutnu konkurentsku poziciju na tržištu rada.

Više informacija na https://hr.almamater.si/hr