Hrvatska trenutno bilježi 14 posto više turista i oko sedam posto više noćenja nego u istom razdoblju plani i prvi rezultati pokazuju da će predsezona biti dobra, a pripremamo se i za kvalitetnu turističku godinu, istaknuo je danas u Vinkovcima ministar turizma Gari Cappelli. “Mislim da smo pripremljeni za kvalitetnu turističku godinu, a očekujemo brojke jednake prošlogodišnjima ili za jedan-dva posto veće”, rekao je ministar turizma na sastanku s predstavnicima turističkog i povezanih sektora o pripremi sezone. Ministar je istaknuo i da se ove godine više pažnje posvećuje turizmu u ovom dijelu zemlje, posebice Slavoniji gdje će se u listopadu održati i Dani hrvatskog turizma. “Kada je riječ o projektu Slavonija prve procjene govore da ćemo u projekte u turizmu imati ulaganja od 575 milijuna kuna u pet slavonskih županija. Za turistički razvoj Slavonije osigurano je i 19 milijuna eura iz europskih fondova te su prva bespovratna sredstva iz tih izvora već podijeljena”, rekao je Cappelli.

Ustvrdio je i kako povratak nekih zemalja na Mediteranu, poput Turske, Tunisa i drugih neće ugroziti hrvatski turizam te da je kasni buking ove godine primjetan za sve turističke zemlje.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić naglasio je kako je HTZ odobrio dodatnih 10 milijuna kuna za promociju i marketing na 12 emitivnih tržišta.

“HTZ u okviru svoji aktivnosti provodi i promociju kontinentalnog turizma, a u Vinkovcima je održana i koordinacija s klasterom Slavonija, u kojem je pet slavonskih županija. Dogovorena je uz ostalo izrada nove turističke brošure, sajamskih nastupa i zajedničke kampanje za pred i posezonu”, rekao je Staničić, dodajući kako će se raditi i strategija razvoja turizma u Slavoniji.

Sigurnost je, po svim istraživanjima, drugi najvažniji čimbenik pri odabiru neke turističke destinacije, istaknuo je zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

Ocijenio je i kako je prošle godine sigurnost u Hrvatskoj bila na visokoj razini te podsjetio da je MUP oformio i Stožer za provedbu mjera sigurnosti u Zadru, koji je koordinirao sve aktivnosti s nadležnim tijelima i službama.

Sve to je rezultiralo manjim brojem kaznenih djela i prekršaja, poglavito onih na štetu stranih državljana, što će sigurno utjecati na njih da ponovno Hrvatsku izaberu kao svoju destinaciju za odmor, naglasio Prša.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da Ministarstvo zdravstva osigurava sredstva za prometne timove hitne medicinske službe i ove će godine ti timovi s dežurstvima biti na 22 točke, a Ministarstvo turizma osiguralo je 1,5 milijuna kuna za dodatne timove hitne medicinske pomoći u turističkim odredištima s najviše dolazaka u turističkoj sezoni.

Ministar turizma u Vinkovcima se uz ostalo sastao i s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem te predstavnicima turističkog gospodarstva grada s kojima je razgovarao o turističkim projektima na području grada Vinkovaca. (Hina)